Verdriet om 'voorbeeldvader' Gerko (48) na drama op N34 bij Borger: 'Hij was een steunpilaar'

Hij was attent, cijferde zichzelf weg en zag altijd momenten om te helpen. Het overlijden van Gerko Pijlstra (48) komt hard aan in Gramsbergen, waar het slachtoffer van het ongeluk op de N34 bij Borger actief was bij verschillende sportverenigingen en een tienerzoon en -dochter achterlaat.

Een lid van voetbalclub SV Gramsbergen hijst de vlag halfstok.

Een lid van voetbalclub SV Gramsbergen hijst de vlag halfstok. Foto: eigen beeld/via Michel Assen

Voorzitter Michel Assen (48) van SV Gramsbergen, een van de verenigingen waar Pijlstra vrijwilliger was, spreekt van „een zwarte dag voor heel Gramsbergen.”

„De hele familie is actief in het verenigingsleven. Zijn vader hielp jarenlang mee bij de club, Gerko zelf is al jaren vrijwilliger bij zowel onze voetbalclub als de tennisvereniging. Zijn vrouw is dat bij het volleybal. Iedereen in Gramsbergen heeft wel een link met het gezin.”

Assen zelf hoorde vanochtend van het overlijden van Pijlstra. Het nieuws kwam ’heel hard aan’. De twee gingen jarenlang op wintersport. „En hij heeft twee opgroeiende kinderen, Bas en Britt, allebei tieners. Een drama.”

Met zoon naar stage

Zondagavond bracht Gerko Pijlstra zijn zoon naar een stagebedrijf toen een verkeersongeval op de N34 bij Borger met in totaal vijf voertuigen het leven van vier mensen eiste; naast Pijlstra kwamen ook een 24-jarige man uit Dalen, en een 69-jarige vrouw en een 72-jarige man uit Assen om het leven.

Vijf anderen raakten gewond, waaronder de zoon van Pijlstra. Die is inmiddels weer thuis. „Hoe het is gebeurd? Wij weten enkel wat we lezen. Een auto schoot van bovenaf de weg af, zo lijkt het. Hoe dat kon gebeuren, weet ik niet. Ik heb wel een vermoeden, maar misschien is het beter daar niets over te zeggen. De politie heeft de zaak in onderzoek. Gerko was op het verkeerde moment, op de verkeerde plek.”

Assen zelf raakt tijdens het gesprek hoorbaar geëmotioneerd. Hij spreekt nog in tegenwoordige tijd over zijn overleden clubgenoot. „Gerko is iemand die niet voor zijn verantwoordelijkheden wegloopt. Hij is ook trainer gebleven van een team toen zijn eigen kids ouder werden en naar andere teams gingen. Hij traint puur uit passie. En als de nood aan de man was, springt hij bij achter de bar. Iemand die werk ziet en aanpakt, nooit achterover leunt. Dit is een enorme aderlating.”

Samen rouwen

In Gramsbergen wordt meegeleefd met de nabestaanden. Pijlstra was „een voorbeeldvader, een steunpilaar voor zijn kinderen”, zegt voorzitter Assen. „Hij deed echt alles voor het gezin.”

Maandagavond komt het team van de zoon van Pijlstra bij elkaar, morgenavond het team dat Pijlstra training gaf. Een vlag hangt halfstok. Woensdag wordt een rouwadvertentie in de plaatselijke krant geplaatst. „En de wedstrijden van deze teams zijn afgelast”, zegt Assen. „Alles ligt even stil deze week.”

Jasper

Ook de nabestaanden van het 24-jarige slachtoffer uit Dalen, Jasper Groefsema, tonen hun verdriet op sociale media. „Zo ineens staat de wereld helemaal stil”, schrijft zijn zus op Facebook. „Na een lange dag lag ik al lekker te slapen, hopend dat ik jou nog thuis zou horen komen. Het bleef maar stil... Een verschrikkelijk ongeluk, waaraan we jou zijn verloren... We gaan je missen allerliefste broer.”

Ook de moeder van het jongste slachtoffer beschrijft de emotionele achtbaan. „Vloeken, schreeuwen, huilen... Het is een nachtmerrie.”

Politie

Het onderzoek van de politie naar het ongeval is nog in volle gang. Getuigen wordt gevraagd zich te melden. „Het onderzoeksteam doet een oproep aan iedereen die zondagavond iets heeft gezien of gehoord met betrekking tot dit verkeersongeval, u kunt daarbij onder andere denken aan dashcambeelden”, aldus de politie. De recherche onderzoekt of een van de auto’s inderdaad van het talud is gereden.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu