Verdwenen Drentse gebouwen aflevering 10: boortoren ‘t Haantje

De NAM-boorlocatie in ’t Haantje, 1965. Foto: Drents Archief

Drenthe kent veel plekken waar ooit een beeldbepalend of iconisch pand heeft gestaan waar nu niets meer van over is. In samenwerking met het Drents Archief laat deze krant tien weken lang iedere week zo’n verdwenen gebouw zien. Deze keer: boortoren ‘t Haantje.

De meeste gebouwen in deze rubriek verdwenen door brand of sloop, maar dit bouwwerk vormt daarop een uitzondering. Het verdwijnen van de boorinstallatie bij ‘t Haantje was wereldnieuws. Op 1 december 1965 werd de toren namelijk opgeslokt door de aarde.

Borrelende grond

De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) bouwde in 1965 in buurtschap ’t Haantje, vlakbij Sleen, een 46 meter hoge boortoren. Tijdens een proefboring stuitte de boorploeg op een diepte van 1800 meter op een harde steenlaag. Onder die laag bevond zich gas, onder extreem hoge druk. Dit gas zocht zich een weg naar boven en bereikte het aardoppervlakte.

De grond rond de toren begon ineens te borrelen. Plotseling klonk een harde knal en spoot het gas omhoog. Volgens ooggetuigen waren er fonteinen van modder en werden stenen metershoog de lucht in geblazen. Een oud-medewerker van de NAM vertelde later: „We begonnen met ontruimen toen 40 meter bij ons vandaan het gas eruit gierde. Het was een fontein van wel 30 meter hoog. Ongelooflijk, wat een kracht. En een kabaal, het was alsof je vlak naast een startende straaljager stond.”

Moddermassa

De omgeving veranderde in één grote moddermassa. De aarde spleet open en de boorinstallatie van 4 miljoen gulden verdween in z’n geheel in de grond. Nooit werd er een spoor van teruggevonden. Wonder boven wonder raakte niemand gewond bij wat de enige zogeheten blow-out in de geschiedenis van de Nederlandse gaswinning was. Tegenwoordig herinnert alleen een informatiebord bij het Kraterbosje nog aan deze ingrijpende gebeurtenis.

Heeft u zelf een mooie herinnering aan een markant maar verdwenen gebouw in Drenthe? Laat het ons weten via verdwenendrenthe@dvhn.nl.


Nieuws

Meest gelezen

menu