Verdwenen Drentse gebouwen aflevering 11 (verlenging): Hotel Prakken in Beilen

Hotel Prakken. Foto: Drents Archief

Drenthe kent veel plekken waar ooit een beeldbepalend of iconisch pand heeft gestaan waar nu niets meer van over is. In samenwerking met het Drents Archief liet deze krant tien weken lang iedere week zo’n verdwenen gebouw zien. Vanwege de positieve reacties plakken we daar nog eens tien weken aan vast. Deze keer aflevering 11: Hotel Prakken in Beilen.

In de nacht van 3 op 4 januari 2000 werd Beilen opgeschrikt door een grote brand in het centrum. Chinees restaurant Dynasty en het naastgelegen woonhuis gingen in vlammen op. Daarmee verdween voormalig Hotel Prakken, een van de bekendste panden in het dorp, voorgoed uit het straatbeeld.

Familie Prakken

De familie Prakken en Beilen waren bijna de gehele twintigste eeuw nauw met elkaar verbonden. Jacobus Prakken, van oorsprong een landbouwer uit Dwingeloo, kocht in 1909 een café-boerderij op de hoek van de Brinkstraat met de Hekstraat. Hij overleed slechts drie jaar later op 40-jarige leeftijd. Het etablissement werd voortgezet door zijn vrouw Hilligje.

In de jaren ’30 liet de zoon van Jacobus en Hilligje, Frederik, het pand afbreken. Op dezelfde plaats verrees een nieuw, royaal pand met naast café en woonruimte ook een vergaderzaal. De nieuwe toneel- en danszaal deed daarnaast dienst als bioscoop, die aan alle landelijke voorschriften voldeed.

In 1992 werd Prakken, dat ondertussen ook hotelkamers aanbood, verkocht. De naam Prakken, die negentig jaar met het centrum van Beilen was verbonden, verdween van de gevel. De nieuwe restauranthouder liet het interieur grondig verbouwen tot een luxueus Chinees restaurant met biljartzaal.

Appartementencomplex

Kort na de millenniumwisseling sloeg het noodlot toe. Brand zorgde ervoor dat het hart van Beilen zijn bekendste pand kwijtraakte. Herbouw van het restaurant zat er niet in. Op de hoek van de Brinkstraat kwam een appartementencomplex met bedrijfsruimtes op de begane grond. De naam werd, heel toepasselijk, Prakkenstee.

Heeft u zelf een mooie herinnering aan een markant maar verdwenen gebouw in Drenthe? Laat het ons weten via [email protected]

Nieuws

Meest gelezen

menu