Verdwenen Drentse gebouwen aflevering 12: wasknijperfabriek Kok in Nietap

De wasknijperfabriek in Nietap. Foto: Drents Archief

Drenthe kent veel plekken waar ooit een beeldbepalend of iconisch pand heeft gestaan waar nu niets meer van over is. In samenwerking met het Drents Archief laat deze krant iedere week zo’n verdwenen gebouw zien. Deze keer: wasknijperfabriek Kok in Nietap.

Nietap was in de eerste helft van de vorige eeuw het wasknijperwalhalla van Nederland. De wasknijpers die werden gemaakt bij Houtwarenfabriek H. Kok, in de volksmond Knieper Kok, gingen de hele wereld over.

Export naar 48 landen

De fabriek van Kok stond aan de Thedemalaan en begon in 1936 met de productie van wasknijpers. En met succes. Binnen een paar jaar werkte in het markante witte pand meer dan honderd mensen. Elk jaar werden miljoenen wasknijpers vanuit Nietap over heel Europa verspreid. In 1972 meldde het toenmalige Nieuwsblad van het Noorden dat in 48 landen knijpers van Kok aan de waslijn hingen.

Het beukenhout voor de wasknijpers kwam aanvankelijk van Nederlandse bomen, maar later vooral uit Duitsland en Frankrijk. Volgens de overlevering moesten de werknemers van Kok voorzichtig te werk gaan met de Franse bomen. Hierin konden namelijk kogels en granaatscherven uit de oorlog zitten en die zouden de zagen beschadigen.

Kleurige verpakkingen

In de jaren ‘70 onthulde de directie in een interview het geheim van hun succes. Elke beukenhouten wasknijper ziet er ongeveer hetzelfde uit: kleurloos. Maar Kok onderscheidde zich door de fleurige verpakkingen. In die tijd maakte ook de plastic knijpers hun opmars. Ook die werden geproduceerd in Nietap, maar volgens Kok waren deze fleurige knijpers populairder in het buitenland dan in Nederland.

Knieper Kok kreeg het steeds moeilijker door onder meer concurrentie uit Oost-Europa en kon ‘als gevolg van de gewijzigde distributiestructuur zelf niet meer in voldoende mate internationaal opereren’. De fabriek werd in eind jaren zeventig overgenomen door Nedac-Sorbo Groep BV in Vorden. Op dat moment werkten er nog 45 mensen en rolden per jaar niet minder dan 250 miljoen wasknijpers van de band. In 1990 sloot de fabriek in Nietap voorgoed de deuren.

Heeft u zelf een mooie herinnering aan een markant maar verdwenen gebouw in Drenthe? Laat het ons weten via [email protected]


Nieuws

Meest gelezen

menu