Verdwenen Drentse gebouwen aflevering 13: Zwaantjes café in Dwingeloo

Foto: Drents Archief, Collectie Stichting Dwingels Eigen

Drenthe kent veel plekken waar ooit een beeldbepalend of iconisch pand heeft gestaan waar nu niets meer van over is. In samenwerking met het Drents Archief laat deze krant iedere week zo’n verdwenen gebouw zien. Deze keer: het café van Zwaantje Huisman-Scholten in Dwingeloo.

Het café van Zwaantje Huisman-Scholten was een begrip in Dwingeloo en omstreken. Al in het begin van de achttiende eeuw was op deze plek in het hart van het dorp een herberg te vinden, rond 1715 gebouwd en uitgebaat door herbergier Evert Donker.

Belangrijker dan gedacht

Het was een belangrijk logement in Dwingeloo, want uit recent onderzoek is gebleken dat het Sint Anthoniegilde, de liefdadigheidsinstelling ten behoeve van de plaatselijke armen, in die periode bijeenkwam in deze herberg. Tot voor kort werd aangenomen dat het Gilde al eeuwenlang in Hotel Wesseling vergaderde.

Door vererving kwam de herberg in bezit van de bekende Dwingeler families Zantinge en Wiltinge maar tijdens een dorpsbrand in 1812 ging het pand in vlammen op. Op het perceel 186 (nu Brink 1) werd een nieuw etablissement gebouwd dat uiteindelijk in handen kwam van kastelein Jan Scholten. Toen dochter Zwaantje kort na haar huwelijk met Hilbert Huisman haar vader verloor, nam zij het café over.

Eind jaren dertig maakte de gemeente Dwingeloo plannen voor een nieuw gemeentehuis en het oog viel op het perceel van Zwaantje’s café. In januari 1939 kwam de kwestie in de gemeenteraad ter sprake. De gemeente wilde voor een bedrag van 7500 gulden het pand en de grond van de inmiddels weduwe Huisman kopen.

‘t Hof van Dwingeloo

Met tien stemmen voor en één stem tegen kwam het voorstel door de raad. Slechts twee maanden later was in de krant te lezen dat Zwaantje Huisman-Scholten opdracht had gegeven tot de bouw van een nieuw café, direct naast het nieuw te bouwen gemeentehuis. Tegenwoordig is dit pand beter bekend als ’t Hof van Dwingeloo.

Heeft u zelf een mooie herinnering aan een markant maar verdwenen gebouw in Drenthe? Laat het ons weten via [email protected]


Nieuws

Meest gelezen

menu