Verdwenen Drentse gebouwen aflevering 14: Marturiakerk Assen

De Marturiakerk in 1974. Foto: Drents Archief

Drenthe kent veel plekken waar ooit een beeldbepalend of iconisch pand heeft gestaan waar nu niets meer van over is. In samenwerking met het Drents Archief laat deze krant iedere week zo’n verdwenen gebouw zien. Deze keer: de Marturiakerk in Assen.

De eerste steen van de Marturiakerk, op de kruising Nobellaan/Thorbeckelaan, werd in november 1964 gelegd door dominee Krijn Pieter van der Wel. Een jaar later werd het gebouw in gebruik genomen door de gereformeerde gemeente. De kerk viel op door zijn opvallend rechthoekige ontwerp en de betonnen klokkentoren. Deze toren stond los van het gebouw en vormde een soort entreepoort. Je kon er zelfs met een auto onderdoor.

Bijzonder orgel

Naast kerkdiensten werd het gebouw vanwege de omvang en goede akoestiek gebruikt voor talloze culturele manifestaties. In de kerk stond een bijzonder orgel uit de achttiende eeuw. Het instrument was niet alleen vanwege zijn grootte uniek, maar had bovendien een bijzondere klank. Op de orgelconcerten, die geregeld werden gehouden, kwam altijd veel publiek af.

In 2002 werd na een lange discussie binnen de kerkgemeenschap besloten om de Marturiakerk te verkopen. Er was wel belangstelling voor het gebouw, maar uiteindelijk werd de kerk samen met de naastgelegen basisschool Het Kompas, gesloopt. Plan was dat zowel de school als de kerk in een nieuw gebouw onderdak zouden krijgen, samen met enkele andere organisaties.

Multifunctionele accommodatie

Zo gezegd, zo gedaan: de Marturiakerk ging in 2006 tegen de vlakte en twee jaar later werd op dezelfde plek de nieuwe, multifunctionele accommodatie ‘Marturia’ geopend. En het orgel? Dat werd gedemonteerd en opgeslagen bij Orgelmakerij Steendam in Roodeschool. In 2010 werd het instrument verkocht aan een katholieke parochie in Madrid. Daar heeft het een tweede leven gekregen in een kerk met de prachtige naam Oratorio del Caballero de Gracia .

Heeft u zelf een mooie herinnering aan een markant maar verdwenen gebouw in Drenthe? Laat het ons weten via verdwenendrenthe@dvhn.nl.

Nieuws

menu