Verdwenen Drentse gebouwen aflevering 15: het Noorderhuis in Hoogeveen

Het koloniehuis Noorderhuis in Hoogeveen. Foto: Drents Archief

Drenthe kent veel plekken waar ooit een beeldbepalend of iconisch pand heeft gestaan waar nu niets meer van over is. In samenwerking met het Drents Archief laat deze krant iedere week zo’n verdwenen gebouw zien. Deze keer: het koloniehuis in Hoogeveen.

‘Noorderhuis daar moet je wezen, Noorderhuis daar moet je zijn. Want daar wordt je weer genezen van je ziekte en je pijn’.

Dat zijn de eerste regels van het lied dat de kinderen van het koloniehuis in het Spaarbankbos bij Hoogeveen zongen. Noorderhuis werd in 1924 opgericht om ‘bleekneusjes’ uit de grote steden te laten aansterken. Het statige pand had aparte slaapzalen voor de grote en de kleine jongens, de grote en de kleine meisjes en voor de allerkleinsten: de appelmoesjes.

Joodse én NSB-kinderen

In totaal konden er zo’n 90 kinderen terecht. In de winter van 1938/1939 ontving het koloniehuis een bijzondere groep bewoners: Joodse jongens en meisjes die na de Kristallnacht met hun ouders uit Duitsland waren gevlucht. Eén van de kinderen vertelde later dat ze daar een gelukkige tijd hadden beleefd en per week meer vlees te eten kregen dan normaal gesproken in het hele jaar. Kort na de oorlog verbleven in Noorderhuis NSB-kinderen die van hun ouders waren gescheiden, omdat die in Kamp Westerbork waren vastgezet.

Er heerste een streng regime in het koloniehuis: vroeg opstaan, elke dag wandelen in het bos of naar het grote zandterrein achter het huis, ’s middags warm eten met één keer in de week een eetlepel vette levertraan en daarna verplicht rusten in bed. ’s Avond moest er opnieuw weer veel gegeten worden, of je nu wilde of niet.

Traumatische ervaring

Bezoek van de ouders was maar één keer toegestaan in de periode van zes weken dat een kind in Noorderhuis verbleef. Sommige kinderen hebben er een fijne tijd gehad, maar voor een deel van hen was het een traumatische ervaring. Het zal niet dan ook niet iedereen gespeten hebben toen het pand in 1984 in vlammen opging.

Heeft u zelf een mooie herinnering aan een markant maar verdwenen gebouw in Drenthe? Laat het ons weten via verdwenendrenthe@dvhn.nl.


Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu