Verdwenen Drentse gebouwen aflevering 3: Parkhotel Assen

Het Parkhotel Assen in 1925. Foto: Drents Archief, collectie Ansichten

Drenthe kent veel plekken waar ooit een beeldbepalend of iconisch pand heeft gestaan waar nu niets meer van over is. In samenwerking met het Drents Archief laat deze krant tien weken lang iedere week zo’n verdwenen gebouw zien. Deze keer: het Parkhotel in Assen.

Aan het einde van de Eerste Wereldoorlog verrees aan de Plataanweg in Assen het nieuwe, statige Parkhotel. Het hotel-pension-café-restaurant telde ongeveer vijftig kamers en was van alle gemakken voorzien: gas, warm en koud water en elektrisch licht. Een luxe in die tijd en daar adverteerde het hotel dan ook veelvuldig mee.

‘Zij die het weten, gaan in het Parkhotel eten’

De horecagelegenheid droeg de lijfspreuk: ‘Zij die het weten, gaan in het Parkhotel eten.’ Specialiteiten van het huis waren schildpadsoep, kievitseieren, nasi goreng en pudding.

Het pand aan Plataanweg deed ruim twintig jaar dienst als hotel. In de Tweede Wereldoorlog betrokken de Duitsers het gebouw. Na de oorlog werden er bijzondere rechtszittingen gehouden en ook vond de voogdijraad er onderdak. Vervolgens werd druk gesteggeld over wat er met het voormalige hotel moest gebeuren. Een kantorencomplex? Het nieuwe stadhuis van Assen?

Homas

In de jaren vijftig werd het pand geveild voor 45.000 gulden en trok gezelschapsspelenfabriek Homas in het voormalige hotel. Toen Homas deze locatie in de jaren zeventig verliet, laaide de discussie over de bestemming van het oude Parkhotel weer op. Even leek het een casino te worden, maar uiteindelijk kwam daar niets van terecht en werd het voormalige Parkhotel in februari 1980 gesloopt. Het ooit zo deftige hotel met de kenmerkende torentjes maakte plaats voor een appartementencomplex.

Heeft u zelf een mooie herinnering aan een markant maar verdwenen gebouw in Drenthe? Laat het ons weten via verdwenendrenthe@dvhn.nl.

Nieuws

Meest gelezen

menu