Verdwenen Drentse gebouwen aflevering 5: ziekenhuis Bethesda Hoogeveen

Ziekenhuis Bethesda Hoogeveen in 1925. Foto: Drents Archief, collectie Ansichten

Drenthe kent veel plekken waar ooit een beeldbepalend of iconisch pand heeft gestaan waar nu niets meer van over is. In samenwerking met het Drents Archief laat deze krant tien weken lang iedere week zo’n verdwenen gebouw zien. Deze keer: het Bethesda-ziekenhuis in Hoogeveen.

In 1910 werd besloten dat Hoogeveen een gereformeerd ziekenhuis moest krijgen. Drie jaar later ging de schop in de grond. Het ziekenhuis aan de Hoogeveense Vaart, de huidige Schutstaat, kreeg de naam Bethesda, wat ‘huis van barmhartigheid’ betekent. Het was een statig gebouw in oud-Hollandse stijl met veertig bedden en drie dokters als medische staf.

Tweede Wereldoorlog

Ziekenhuis Bethesda breidde in de eerste jaren snel uit. In 1922 beschikte het al over zestig bedden, twee operatiekamers, een röntgeninstallatie, een barak voor besmettelijke zieken en een eigen verpleegstersopleiding.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden in het Hoogeveense ziekenhuis Joodse gevangen uit kamp Westerbork verzorgd. Piet van de Velde was in die jaren geneesheer-directeur en nam een dapper besluit. Hij deed er alles aan om de Joden zo lang mogelijk in zijn ziekenhuis te houden, om het lot dat zovelen trof te voorkomen. Zo werden sommigen verpleegd op de afdeling voor besmettelijke ziekten en van anderen werden ziekterapporten en röntgenfoto’s vervalst.

Door brand verwoest

Helaas dokter Van de Velde werd verraden. Eind februari 1945 werd hij gefusilleerd. Voor zijn hulp aan Joden kreeg hij in 1995 postuum een Yad Vashem-onderscheiding.

Het gebouw aan de Schutstraat deed tot 1970 dienst als ziekenhuis. Omdat in de jaren daarna geen nieuwe bestemming werd gevonden, zou het afgebroken worden. Slechts een week voor de sloop zou beginnen, in februari 1977, ging het oude ziekenhuis Bethesda in vlammen op.

Heeft u zelf een mooie herinnering aan een markant maar verdwenen gebouw in Drenthe? Laat het ons weten via verdwenendrenthe@dvhn.nl.


Nieuws

Meest gelezen

menu