Verdwenen Drentse gebouwen aflevering 6: Kampeerboerderij Hooghalen

Kampeerhuis V.C.J.C. Hooghalen in 1950. Foto: Drents Archief, collectie Ansichten

Drenthe kent veel plekken waar ooit een beeldbepalend of iconisch pand heeft gestaan waar nu niets meer van over is. In samenwerking met het Drents Archief laat deze krant tien weken lang iedere week zo’n verdwenen gebouw zien. Deze keer: de kampeerboerderij van de VCJC in Hooghalen.

Niet ver van de spoorlijn Groningen-Zwolle werd vlakbij Hooghalen in augustus 1931 een kampeerboerderij van de Vrijzinnige Christelijke Jeugd Centrale (VCJC) in gebruik genomen. De jeugdbeweging wilde al enkele jaren een eigen centrum in Noord-Nederland, ‘waarheen alle groepen konden optrekken, om daar in goeden geest samen te zijn en verder te bouwen aan eigen innerlijke kracht’.

Schoolkampen en familiebijeenkomsten

Het kampeerhuis, met een rieten dak en wanden van geteerde planken ter bedekking van de stenen muren, verrees op een open zandstuifplek die later door bomen omsloten zou worden. De bouw zou 7000 gulden gaan kosten en dat bedrag werd grotendeels bij elkaar gespaard door de uitgifte van 20.000 zogenaamde ‘kwartjes-loten’.

Toen in de jaren zestig het jeugdwerk van de VCJC afnam, werd het kampeerhuis verhuurd voor schoolkampen en familiebijeenkomsten. De lokale bevolking van het dorp was ook regelmatig in en om het VCJC-gebouw te vinden.

Jonge boompjes

In augustus 2011, tachtig jaar na de opening van de kampeerboerderij, ging deze in vlammen op. Na de brand was er sprake van een nieuw te bouwen kampeerhuis op dezelfde plek, maar tot op heden zijn het slechts nieuwe, jonge boompjes die op de zandverstuiving hun plek innemen. En daarmee verdween het laatste element dat herinnerde aan de landelijke organisatie VCJC.

Heeft u zelf een mooie herinnering aan een markant maar verdwenen gebouw in Drenthe? Laat het ons weten via verdwenendrenthe@dvhn.nl.


Nieuws

Meest gelezen

menu