Verdwenen Drentse gebouwen aflevering 8: Korenmolen Smilde

De Korenmolen van Smilde, rond 1900. Foto: Drents Archief, collectie Ansichten

Drenthe kent veel plekken waar ooit een beeldbepalend of iconisch pand heeft gestaan waar nu niets meer van over is. In samenwerking met het Drents Archief laat deze krant tien weken lang iedere week zo’n verdwenen gebouw zien. Deze keer: de Korenmolen in Smilde.

Van de honderden molens die Drenthe ooit rijk was, stonden er maar liefst veertien in Smilde. Ook de grootste molen van onze provincie was in het lintdorp langs de Drentse Hoofdvaart te vinden. Deze Korenmolen aan de Veenhoopsweg was een zogenaamde achtkantige bovenkruier van een flinke 33 meter hoog. De stelling, de plek waar de molen bediend werd, zat op bijna twintig meter boven het maaiveld. Het was daarmee niet alleen de grootste molen van Drenthe, maar ook bijna de grootste van Nederland.

Molen uit de achttiende eeuw

De imposante molen werd gebouwd rond 1771 in opdracht van het Landschapsbestuur, tevens de eerste eigenaar, vlakbij café-restaurant De Oude Veenhoop. Latere eigenaren waren Lucas Oldenhuis Kymmell - een van de meest vooraanstaande notabelen van Smilde - en de familie Voortman. Zij bezaten ook molens in Zevenhuizen, Bovensmilde en Hoogersmilde.

Aan het begin van de twintigste eeuw kreeg de Korenmolen het moeilijk. De familie Voortman probeerde te concurreren met stoomkorenmalerijen en schakelde daarom over op het machinaal malen van koren. De windmolen verloor zijn functie, maar bleef vooralsnog staan.

Alle molens binnen dertig jaar weg

Pas toen de molen in andere handen overging werd hij, na meer dan honderd jaar trouwe dienst, omstreeks 1925 afgebroken. De laatste Smildeger molen, aan de Feenstra’s Wijk in Bovensmilde, legde in 1935 het loodje. Binnen dertig jaar hadden de Smildes daarmee al hun windkorenmolens verloren. Aan het eind van de twintigste eeuw verrees aan de rand van Smilde een nieuwbouwwijk met straatnamen als Kruirad, Wiekenas en Bonkelaar. En dat zijn de enige dingen die nu nog herinneren aan dit verdwenen stukje geschiedenis.

Heeft u zelf een mooie herinnering aan een markant maar verdwenen gebouw in Drenthe? Laat het ons weten via verdwenendrenthe@dvhn.nl.


Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu