Verdwenen Vietnamese kinderen waren meerderjarig

Tientallen Vietnamese kinderen verdwenen uit opvangcentra van Zorggroep Jade in Zuidlaren en Vries. Nu blijkt het gros meerderjarig te zijn geweest.

Het was eind 2015 groot en verdrietig nieuws in Noord-Nederland. Uit opvangcentra van Zorggroep Jade in Zuidlaren en Vries verdwenen Vietnamese kinderen. Dan zeven. Dan weer vijf. Om niets meer van hen te vernemen. Alsof ze in rook waren opgegaan.

De angst bestond dat de veelal jonge meisjes - 16 en 17-jarigen die in de Drentse beschermde opvang van Jade woonden - in handen waren gevallen van mensenhandelaren. Om te worden ingezet in de prostitutie. Of te worden uitgebuit in hennepkwekerijen.

Illegaal

Maar uit rapportages en brieven blijkt nu dat deze spoorloos verdwenen Vietnamese asielzoekers helemaal geen kinderen waren. Het ging voornamelijk om volwassenen die hun tocht naar Nederland gebruikten om te verdwijnen in de illegaliteit. Dat staat onder meer in een bestuurlijk rapportage van de landelijke recherche en het Team Mensenhandel en Mensensmokkel van de politie Noord-Nederland. Tussen begin 2014 en halverwege 2016 zijn in totaal 33 ‘minderjarige’ Vietnamezen in Nederland aangetroffen. Veelal werden ze bij de Drentse Jade Zorggroep ondergebracht die minderjarige vluchtelingen opvangt.

Uit het politieonderzoek – met de naam Pasadena – naar mensenhandel blijkt dat zeker 28 van de 33 verdwenen Vietnamezen meerderjarig waren. Ze namen, blijkt uit paspoortscans, een vliegtuig vanuit Vietnam naar Zuid-Amerika of Rusland, met overstap op Schiphol Amsterdam. Om daar expres de aansluiting te missen, het paspoort weg te gooien en zich voor te doen als minderjarige. Op die manier kwamen ze in Drentse opvangcentra terecht.

Nederlaag

Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) of Nidos (jeugdbescherming voor minderjarige en alleenstaande vluchtelingen) bracht hen naar Jade Zorggroep. Eind november 2015 kwamen de Vietnamese ‘kinderen’ in het nieuws. Er verdwenen vier 16-jarige meisjes en een jongen uit de beschermde opvang in Zuidlaren (die niet meer bestaat, red.). Directeur Jan Bollen van Jade gaf toen al aan hoezeer de verdwijningen de begeleiders aangrepen. ,,Het voelt als een nederlaag’’, aldus Bollen.

De verdwijning uit de opvang leidde ook tot een groot onderzoek van de Inspectie Veiligheid en Justitie en Inspectie Jeugdzorg naar de Jade Zorggroep. De inspecties constateerden dat de opvang ‘onvoldoende’ was. En het werd ‘zorgelijk’ genoemd dat Vietnamese kinderen uit de beschermde opvang verdwenen. Jade ligt nog steeds onder een vergrootglas, bevestigt directeur Bollen, maar voldoet inmiddels wel aan de regels. ,,Periodiek controleert het COA ons en op zich loopt dat erg goed.’’

Alert

Uit het rechercheonderzoek komt naar voren dat de beschermde opvang van Jade is gebruikt door meerderjarigen om uiteindelijk rustig en georganiseerd in de illegaliteit te verdwijnen. Het ministerie van Veiligheid en Justitie laat weten op de hoogte te zijn en heeft de marechaussee en andere instanties gevraagd extra alert te zijn.

Nieuws

Meest gelezen

menu