Vereniging de Hamerlanden winnaar van de eerste Groene Anjer Prijs. Waarin een kleine buurtschap groot kan zijn

Vereniging de Hamerlanden uit Kostvlies is de winnaar van de eerste Groene Anjer Prijs. Foto: Marcel Jurian de Jong

Vereniging de Hamerlanden heeft de Groene Anjer Prijs in de wacht gesleept. De cheque ter waarde van 3000 euro is uitgereikt door Jetta Kleinsma. Zij is commissaris van de Koning in de provincie Drenthe en tevens voorzitter van het Prins Bernhard Cultuurfonds Drenthe.

Met de Groene Anjer Prijs wil het fonds de organisaties die in Drenthe actief zijn op het gebied van natuur, landschap en biodiversiteit extra in het zonnetje zetten.

Kostvlies

De buurtschap Kostvlies, gelegen tussen Gasselte en Gieten, is er in geslaagd om een voormalige zandwinningslocatie in eigendom te verwerven in nauwe samenwerking met de Stichting Het Drentse Landschap en zo te voorkomen dat een particulier er een afgesloten privéonderneming van zou maken.

Leefomgeving behouden

Buurtbewoners hebben een vereniging opgericht om de natuur in hun leefomgeving te behouden en te ontwikkelen. Zij hebben een fors gedeelte van het benodigde geld bij elkaar gebracht voor de aankoop. Vervolgens zijn zij aan de slag gegaan met het onderhoud en met het toegankelijk maken van het gebied, onder andere door het ontwikkelen van een voor ieder toegankelijke wandelroute.

Een voorbeeld voor anderen

Waarin een kleine buurtschap groot kan zijn. En een voorbeeld voor anderen. Niet alleen door de koop van het Zandgat hebben de bewoners een stukje natuur voor zichzelf behouden, maar door allerlei activiteiten op het gebied van het onderhoud en het bevorderen van biodiversiteit en het toegankelijk maken van de plas en de omgeving met een wandelroute levert de vereniging een prachtige bijdrage aan de Drentse natuur.

Nieuws

Meest gelezen

menu