Verhuizing vaker nodig voor agent

Politie. Foto archief DvhN

De gedwongen verhuizing van een wijkagent in Assen staat niet op zichzelf. De Nederlandse politie ziet zich regelmatig gedwongen medewerkers tegen criminelen te beschermen.

De gedwongen verhuizing van een wijkagent in Assen staat niet op zichzelf. De Nederlandse politie ziet zich regelmatig gedwongen medewerkers tegen criminelen te beschermen.

Politiesocioloog Jaap Timmer kijkt dan ook niet vreemd op van de noodgedwongen verhuizing van de wijkagent in de Asser wijk Pittelo. Die werd herhaaldelijk bedreigd door een 22-jarige inwoner van de Drentse hoofdstad.

Timmer: ,,Helaas komt dit vaker voor en dit is geen nieuw verschijnsel. De korpsleiding kan beslissen dat een agent moet verhuizen, er zijn potjes om dit te betalen. Daarmee neemt de korpsleiding zijn verantwoordelijkheid.''

Bijzonder
In Noord-Nederland zijn bedreigingen jegens agenten wel eens aan de orde, maar volgens een politiewoordvoerster gaat het niet vaak zo ver dat een politieman met zijn gezin moet verhuizen. ,,Dit is voor ons wel bijzonder.''

Ook andere vormen van bescherming zijn soms nodig, weet politiesocioloog Timmer ,,In de Achterhoek heeft een politieman eens kogelwerend glas gekregen.'' Terughoudend zijn met sociale media als Facebook is een advies dat elke politieman krijgt. Voor sommige speciale eenheden zijn standaard beveiligingsmaatregelen.

Pittelo
De Asser agent werkte in de wijk Pittelo, waar enkele jaren geleden veel problemen waren met een groep van circa dertig jongeren, van wie een groot deel Marokkaanse roots had. Ook de maandag veroordeelde man behoorde hiertoe. Ze maakten zich schuldig aan bedreigingen, scheldpartijen en dergelijke.

Onder voormalig burgemeester Carry Abbenhues pakten gemeente, jongerenwerk, justitie en politie de zaak grondig aan. Er kwam een samenscholingsverbod, lastpakken werden individueel aangesproken, educatieve maatregelen moesten kinderen op het rechte pad houden. De wijkagenten speelden hierbij een belangrijke rol.

Succes
Zo'n twee jaar geleden bleek dit zijn vruchten af te werpen. ,,We blijven de groep scherp in de gaten houden, zeker tijdens evenementen als de TT'', zegt gemeentelijk woordvoerder Martin de Bruin. Volgens jongerenwerker Bas de Leeuw is het nog steeds rustig in de wijk. ,,We hebben geen bijzondere meldingen meer gehad.''

De 22-jarige man zat vorig jaar vast voor zijn gedrag in de wijk. In april wilde hij op proefverlof, maar kreeg dit niet, waarop het gevangenispersoneel hoorde hoe hij tekeer ging tegen de wijkagent, die hij de schuld gaf. Nadat hij zijn straf had uitgezeten, is hij vervolgd voor deze bedreigingen. Hij was maandag niet op de zitting.

Nieuws

Meest gelezen

menu