Verkeersbord bij knooppunt Lankhorst heeft toch een functie: voor hulpverlening (maar bord is al weggehaald en keert niet terug)

Dit verkeersbord staat bij knooppunt Lankhorst langs de weg. Waarom? Foto: Martijn Bijzitter

Rijkswaterstaat had er geen verklaring voor en liet het weghalen. Maar het verkeersbord (verboden in te rijden) dat midden op knooppunt Lankhorst in een weiland stond heeft wel degelijk een functie. Er ligt daar namelijk een weg.

Geen gewone weg, maar een noodweg die alleen bedoeld is voor hulpverlening. De weg is met het blote oog niet te zien. Maar onder het hoge gras ligt een weg van graskeien; betonstenen waar gras tussendoor kan groeien.

De weg leidt naar de lus op het knooppunt, voor het verkeer vanuit Meppel richting Hoogeveen. De noodweg is aangelegd omdat er na de aanleg van de lus rekening mee werd gehouden dat er nogal eens wat voertuigen uit de bocht zouden vliegen. Maar dat gebeurt eigenlijk niet.

‘Verboden in te rijden’

Bij knooppunt Lankhorst stond pal naast de snelweg een verboden in te rijden-bord. Maar dat bord staat in een weiland, op een onlogische plaats, en staat ook nog eens een kwartslag gedraaid ten opzichte van de rijrichting.

Rijkswaterstaat liet weten geen verklaring te hebben voor het verkeersbord. Opvallend daarbij is dat er wel bandensporen te zien zijn voorbij het verkeersbord. Desalniettemin kon Rijkswaterstaat er geen verklaring voor vinden. Het liet het bord daarom weghalen.

Niek Kisteman, werkzaam bij Hooikammer Berging, heeft er wel een verklaring voor. Hij heeft zelf wel eens over dat weggetje met graskeien gereden. „Niet dagelijks. De verwachting was dat auto’s na de herinrichting van het knooppunt bij bosjes uit de bocht zouden vliegen. Dat gebeurt niet. Mensen houden zich netjes aan de snelheid daar.”

Bord is weg en blijft weg

Nu is er dus toch een verklaring voor gevonden. Een woordvoerder van Rijkswaterstaat laat echter weten dat het bord niet meer wordt teruggeplaatst. „Het heeft geen functie. De reden van Hooikammer Berging is bij ons niet bekend. Het is niet een plek om linksaf te slaan.”

Kisteman heeft al gezien dat het verkeersbord weg is. Gevolgen heeft dat niet - als herkenningspunt voor de weg. „Wij kennen alle weggetjes wel in de regio waar we in kunnen rijden. Het is wel een plek waar je goed moet opletten. Het zijn graskeien dus je moet goed de snelheid eruit halen.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu