Verkeersdrama’s Ubbena, Peize en Hoogeveen voor de rechter: 'Alleen maar slachtoffers'

Foto: ANP .

Een kleine verkeersfout kan enorme gevolgen hebben; dat bleek maandag bij de kantonrechter in Assen. Niemand wilde een ander iets aandoen, maar één moment van onoplettendheid, ging het steeds weer faliekant mis. Of zoals de rechter het zei: ,,In deze zaken zijn er alleen maar slachtoffers.''

Een 69-jarige boer uit Ubbena dacht dat hij goed had uitgekeken voor hij op 24 oktober vorig jaar ’s avonds met zijn trekker met twee wagens vol strobalen vanuit een weiland de Asserstraat opdraaide.

,,Ik had gezien dat op zo’n 400 meter afstand een auto reed en wachtte daarop, maar na een tijdje zag ik hem niet meer. Ik dacht dat hij stopte was of gekeerd”, legde de man uit. ,,Pas toen ik de weg opreed, zag ik hem opeens weer. Toen was het te laat.”

Huilend dacht hij in de rechtszaal terug aan wat er gebeurde: een 28-jarige Assenaar kon de trekker niet meer ontwijken. Hij overleed ter plekke.  

Langs de Asserstraat staan bomen, die de boer het zicht gedeeltelijk blokkeerden toen hij de weg op reed. ,,Meestal kijken mijn dochter, met wie ik de boerderij run, en ik samen uit of een van ons de weg op kan. Die avond deden we dat niet, omdat het zo rustig was op de weg.”

De rechter veroordeelde hem tot 1000 euro boete en drie maanden voorwaardelijke rijontzegging. Uiteindelijk reed hij toch de weg op zonder dat hij zeker wist dat er niks aankwam, oordeelde de rechter. Geen misdrijf, maar een overtreding.

'Ik keek maar heel even naast me'

Dat gold ook voor een vrouw (38) uit Assen. Op weg naar haar werk in Tolbert zag ze vorig jaar juli op een 80-kilometerweg bij Peize een stilstaande auto, die wilde afslaan, over het hoofd.

,,Het bakje met eten dat op de stoel naast mij stond, was verschoven tijdens het rijden. Ik keek maar heel even naast me”, aldus de Assense. ,,Toen ik opkeek, zag ik de auto pas. Ik kon niet meer remmen.”

In volle vaart botste ze er tegenaan, waardoor de auto vóór haar naar de andere weghelft schoot, waar net een tegenligger aankwam. Beide bestuurders van de andere auto’s moesten met onder meer nekletsel en kneuzingen naar het ziekenhuis. ,,Ik was in shock en ben naast de auto gaan zitten. Dat ik dit had gedaan. Ik voelde me zó schuldig en schaamde me enorm.”

De man uit de stilstaande auto was buschauffeur, maar kan door de lichamelijke gevolgen en het trauma dat hij aan het ongeluk heeft overgehouden zijn werk niet meer doen. Het stak hem dat de Assense hem nooit had gebeld om te vragen hoe het ging, schreef hij in een brief aan de rechter. De vrouw had begrip voor de boete van 450 euro die ze kreeg en beloofde alsnog te bellen.

Koffer op de A28

Wat een 26-jarige voormalige inwoner van Hoogeveen vindt van de boete van 500 euro die de rechter hem oplegde én de 2000 euro schadevergoeding die hij moet betalen, blijft een raadsel. De Marokkaanse man, die veroordeeld werd omdat er door zijn toedoen een koffer op de A28 bij Hoogeveen viel, is Nederland uitgezet en was niet in de rechtbank.

Begin april vorig jaar had hij enorme ruzie met zijn vriendin op het viaduct in de buurt van het ziekenhuis. De koffer, die hij op de reling had gezet, viel daarbij naar beneden. Pal voor een auto van een gezin dat op de snelweg reed. De vader van het gezin kon niet meer uitwijken en reed met zo’n 100 kilometer per uur over de koffer. Hij hield er een hernia aan over. De auto was total loss.

Hoewel de rechter gelooft dat ook hier geen opzet in het spel was, noemt ze de actie van de man met de koffer wel erg roekeloos. ,,Dit had heel anders kunnen aflopen.”

Nieuws

Meest gelezen

menu