Verkeerstellingen Drijber om veiligheid VAM-berg

De VAM-berg van Attero in Wijster

In Drijber wordt het verkeer op vijftien locaties geteld. Dat gebeurt in aanloop naar de openstelling van de VAM-berg.

Inwoners van Drijber maken zich zorgen over verkeersoverlast als de VAM-berg in Wijster opengaat voor fietsers. Het dorp is een van de belangrijkste aanrijroutes. Inwoners vragen zich af of hun kinderen nog veilig kunnen fietsen tussen de wielrenners.

Nulmeting

Robert de Wit voorzitter van Plaatselijk Belang Drijber: ,,Wij willen weten hoeveel mensen erop af komen. Als er hele groepen wielrenners door het dorp racen waarvan alleen de kopman wat ziet, vragen wij ons af of daar geen gevaarlijke situaties ontstaan. Ook in combinatie met het landbouwverkeer.’’

Om vast te stellen hoeveel verkeer er nu is en om het verschil te kunnen zien als de VAM-berg opengaat, wordt er komende maand een nulmeting gedaan. Op vijftien strategische plekken liggen telslangen die het verkeer monitoren.

Apart fietspad

De telslangen leveren gedetailleerde informatie over gemotoriseerd verkeer in verschillende categorieën (licht, middel, zwaar en overig) en verschillende soorten fietsers (stadsfiets, elektrische fiets, wielrenner). De slangen blijven tot 18 september liggen.

De Wit: ,,Wij zijn niet tegen het openstellen van de VAM-berg maar vinden wel dat er een apart fietspad moet komen voor de wielrenners tussen Drijber en Wijster en tussen Drijber en Hoogeveen.’’ Een woordvoerder van de provincie laat weten dat er nog niks is besloten. ,,Wij meten eerst objectief hoeveel fietsers er door het dorp komen, we weten nog niet of een fietspad nodig is. Daarover blijven we in overleg met de inwoners.’’

Huiverig

Verder zijn de Drijbenaren huiverig voor grote fietsevenementen. De provincie wil dat de route over de berg voldoet aan de UCI-normen. Dat betekent dat er wereldkampioenschappen gereden kunnen worden. Wethouder Gerard Lohuis van Midden-Drenthe beloofde eerder tijdens een bewonersbijeenkomst dat hij in overleg gaat met de inwoners over de frequentie en de aard van de evenementen.

Half oktober komen de provincie, gemeente en inwoners weer bij elkaar.

Nieuws

Meest gelezen

menu