Verkiezing Dorpshuis van het Jaar Drenthe begint op 15 september

MFC de Spil in Gasselternijveen. Foto: DvhN

De verkiezing Dorpshuis van het Jaar 2020 in Drenthe begint op dinsdag 15 september. Dat maakte de organisatie vrijdagochtend bekend.

Vanaf dinsdag wordt wekelijks een dorpshuis uitgelicht in het TV programma ‘Dorpshuis van het jaar’ met presentatrice Marjolein Lauret. Kijkers kunnen vervolgens van 27 september tot en met 5 oktober stemmen op hun favoriete dorpshuis.

In totaal strijden zes dorpshuizen om de titel: De Heugte in Nieuw-Balinge, d’Anloop in Schipborg, De Trefkoel in Gasselte, De Schulp in Assen-Oost, Het Oor in Hoogeveen en Ons Dorpshuis in Wilhelminaoord.

Drenthe telt in totaal 183 dorpshuizen, buurthuizen en zogenaamde MFA’s (multifunctionele accommodaties).

Winnaar bekend op 10 november

De winnaar wordt bepaald door het oordeel van een vakjury, alsmede een dorpshuizenjury en publieksstemmen via internet.

Niemand gaat met lege handen naar huis: alle finalisten ontvangen 1000 euro; de winnaar krijgt 1500 euro extra. De uitslag wordt op dinsdag 10 november bekendgemaakt in het Provinciehuis in Assen. Eerdere winnaars waren Het Markehuis in Grolloo (2015) en MFC de Spil in Gasselternijveen (2017).

Uitstel

De wedstrijd eigenlijk eerder dit jaar plaatsvinden, maar de uitbraak van het coronavirus gooide roet in het eten. De daarop volgende maatregelen maakten het onmogelijk om de competitie te houden. Volgens de Brede Overleggroep Kleine Dorpen zou de verkiezing en de bijbehorende activiteiten veel mensen op de been brengen. Ook kon de jury de genomineerde dorpshuizen niet bezoeken, omdat deze door toedoen van de maatregelen gesloten waren.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu