Verkiezing Dorpshuis van het Jaar Drenthe uitgesteld tot na de zomer

MFC de Spil in Gasselternijveen. Foto: DvhN

De verkiezing Dorpshuis van het Jaar 2020 in Drenthe wordt vanwege de coronacrisis uitgesteld tot het najaar.

Dat meldt de Brede Overleggroep Kleine Dorpen (BOKD) donderdagochtend.

Aanvankelijk zou het publiek vanaf 12 mei via internet kunnen stemmen op één van de zes finalisten, waarna de winnaar 30 juni bekend zou worden gemaakt. Maar volgens Paul van Schie van BOKD brengt de verkiezing en de bijbehorende activiteiten veel mensen op de been en dat is vanwege de huidige maatregelen niet mogelijk. Zo zou de jury in de komende weken de genomineerde dorpshuizen bezoeken. En die zitten sinds anderhalve week op slot.

Na de zomervakantie wordt de draad weer opgepakt. Ergens tussen september en november wordt de winnaar bekendgemaakt tijdens de finale op het provinciehuis in Assen.

‘Hoe ziet het dorpshuis eruit in 2025’

De finalisten zijn gelegen in alle uithoeken van Drenthe: De Heugte in Nieuw-Balinge, d’Anloop in Schipborg, De Trefkoel in Gasselte, De Schulp in Assen-Oost, Het Oor in Hoogeveen en Ons Dorpshuis in Wilhelminaoord. Alle finalisten ontvangen 1000 euro; de winnaar krijgt 1500 euro extra.

De verkiezing draait dit jaar om de toekomst. Tijdens het jurybezoek laten de dorpshuizen zien hoe zij er over vijf jaar bij staan.

Drenthe telt in totaal 183 dorpshuizen, buurthuizen en zogenaamde MFA’s (multifunctionele accommodaties). Eerdere winnaars waren Het Markehuis in Grolloo (2015) en MFC de Spil in Gasselternijveen (2017).

Nieuws

Meest gelezen

menu