Vermeende Syrische strijder in azc Hoogeveen geen verdachte

Het AZC in Hoogeveen. Foto: Archief DvhN

De vluchteling in Hoogeveen die maandag op de foto in de Telegraaf stond, in relatie tot een verhaal over Syrische strijders die zich nu voordoen als asielzoeker, is geen verdachte.

Dat stelt de gemeente Hoogeveen. De publicatie in de landelijke ochtendkrant zorgde voor enige beroering in Hoogeveen, omdat de afgebeelde man in de Hoofdstraat gefotografeerd was.

De gemeente Hoogeveen weet om wie het gaat. Woordvoerder Bouwina Harthoorn bevestigt dat de man in azc Hoogeveen verblijft. ,,Maar'', benadrukt ze, ,,er rust geen verdenking op hem. De autoriteiten hebben hem doorgelicht en daarbij zijn geen verdachte feiten aan het licht gekomen.'' De gemeente wil met de reactie voorkomen dat een heksenjacht tegen de man ontstaat. ,,In azc Hoogeveen bevinden zich geen verdachte personen.''

Basis voor het artikel in de Telegraaf is twitteraccount EU_MilitiaWatch. Over de herkomst, beweegredenen en juistheid van de berichten van het account, dat ook bekend is bij de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV), bestaat twijfel.

Volgens deze instantie is ‘MilitiaWatch' al maanden actief en concentreert het twitteraccount zich vooral op foto's van sjiitische militiestrijders en voormalige leden van de Iraanse strijdkrachten, die zich nu als vluchtelingen in Europa zouden voordoen. Bij de foto van de asielzoeker in Hoogeveen staat: 'Head's up Netherlands'. He is yours now. Last known location.' De gemeente Hoogeveen zegt niet te kunnen bevestigen dat de man ook daadwerkelijk een Syrische strijder is geweest.

Volgens NCTV zorgen de berichten van ‘MilitiaWatch' voor onrust en een gevoel van onveiligheid ten aanzien van vluchtelingen die in Europa worden opgevangen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
Gevlucht
menu