Vader Gerrit Jan van D. uit Ruinerwold blijft in voorarrest op verdenking van vrijheidsberoving

Gerrit Jan van D. in de tuin van de boerderij waar hij al dan niet de kinderen gevangen hield. Foto: Facebook

De 67-jarige vermeende vader Gerrit Jan van D. van het in afzondering levende gezin in Ruinerwold blijft in voorarrest. Dat heeft de rechter-commissaris maandag bepaald.

Hij verblijft in het gevangenisziekenhuis in Scheveningen. Wat hij heeft en of hij acuut moest worden opgenomen, kon een woordvoerder van het Openbaar Ministerie niet vertellen. De man heeft een aantal jaar geleden een hersenbloeding gehad.

Kinderen mochten nooit het erf af

Van D. is donderdagavond aangehouden. De man wordt samen met Josef (58), de huurder van de boerderij, ervan verdacht dat hij zes jongvolwassenen sinds 2010 heeft opgesloten. Ze zouden soms wel naar buiten hebben gemogen, maar mochten nooit het omheinde erf af.

Volgens de politie gaat het om jongvolwassenen tussen de 18 en 25 jaar. Ze zouden dus tussen de 9 en 15 jaar oud zijn geweest toen ze op de boerderij in Ruinerwold kwamen. De jongeren hebben bij de inval in de boerderij op maandag 14 oktober aangegeven dat Van D. hun vader is. De kinderen zijn nooit aangegeven bij de burgerlijke stand. Tot dusver weet niemand iets over hen. De politie zei vorige week niet eens zeker te weten of het wel zijn kinderen zijn.

Wie de zes zijn is een raadsel

Tot dusver weet niemand iets over de zes jongvolwassenen. Drie oudere kinderen zouden al eerder het gezin hebben ontvlucht. Oud-klasgenoten in Zwartsluis en de directeur van de vrije school in Meppel kan zich de drie herinneren of weten van hun bestaan. Maar wie de andere zes zijn, blijft vooralsnog een raadsel.

Nieuws

menu