Vermiste Limburger na maanden dood gevonden in Drenthe: met dank aan de hond Power

Het stoffelijk overschot van de bij Meppel gevonden Limburger Loek Streukens lag op ruim twee meter diepte in de Drentse Hoofdvaart. Het voertuig waarin hij zat was aan de zijkant beschadigd.

De Mechelse herder Power die er mede voor zorgde dat het stoffelijk overschot van de vermiste Limburger Loek Streukens zaterdag in Drenthe werd gevonden.

De Mechelse herder Power die er mede voor zorgde dat het stoffelijk overschot van de vermiste Limburger Loek Streukens zaterdag in Drenthe werd gevonden. Foto: Signi Zoekhonden

Dit zegt Esther van Neerbos van Signi Zoekhonden. Een Mechelse herder van deze stichting vond zaterdag het voertuig met daarin het lichaam van de al maanden vermiste man. Met een boot met daarop een Mechelse herder en sonarapparatuur werd gespeurd in de Drentse Hoofdvaart tussen Meppel en Havelte.

De 36-jarige Limburger werd sinds 9 januari vermist. Zijn laatste teken van leven werd die dag rond 22.00 uur opgepikt via zijn mobiele telefoon bij een zendmast in Nijeveen, zo bleek uit onderzoek van de politie.

Vijf speurhonden: vier Mechelse herders en één labrador

Signi Zoekhonden is een non-profitorganisatie die sinds 2004 met speciaal hiervoor getrainde honden op zoek gaat naar vermiste personen. Bij de stichting zijn zo’n vijftig vrijwilligers aangesloten en er wordt gebruik gemaakt van vijf honden: vier Mechelse herders en één labrador. De honden kunnen auto’s vinden die onder water liggen doordat zij heel goed menselijke geuren kunnen ruiken. Ook auto’s waar niemand meer in zit, kunnen op deze manier worden getraceerd.


Toen bleek dat Streukens al langere tijd werd vermist, nam de stichting zelf contact op met zijn familie. Die gaf aan hulp van Signi Zoekhonden erg te waarderen. De gezochte Limburger stapte op donderdag 9 januari in Helden in zijn blauwe Volkswagen Polo en reed daarna richting het noorden. Onderweg pinde hij bij drie tankstations. Als eerste in het Limburgse Maasbree, daarna langs de A50 bij Arnhem en als laatste verderop aan de snelweg A50 bij Apeldoorn.

Al eerder gezocht in Apeldoorns Kanaal en de Maas

,,Aanvankelijk hebben wij gezocht in het Apeldoorns Kanaal. Dat was ongeveer een maand geleden. Toen was bij ons nog niet bekend dat een zendmast in Drenthe signalen van de mobiele telefoon van de vermiste man had opgepikt’’, zegt Esther van Neerbos. Zo’n 40 kilometer van het Apeldoorns Kanaal werd onder de loep genomen. Er werd niets gevonden.

Daarna werd gezocht in de Maas in de omgeving van Kessel in Midden-Limburg. ,,Het kon zijn dat de man vanuit Apeldoorn terug was gereden naar Limburg en daar met zijn auto in de Maas was beland.’’ Kessel ligt op relatief korte afstand van Helden. Dit is de plaats waar familie van Streukens woont en waar de Limburger op 9 januari in de auto stapte. Tijdens de tien kilometer lange tocht over de Maas werden drie auto’s gevonden, maar niet de gezochte blauwe Volkswagen Polo.

‘Power rook menselijke geuren en sprong in het water’

Toen duidelijk werd dat de vermiste man mogelijk in de buurt van Nijeveen was geweest, werd zaterdag gekeken in de Drentse Hoofdvaart. ,,Al vrij snel rook onze Mechelse herder Power daar menselijke geuren en sprong in het water. Met sonarapparatuur konden we de vorm van de auto zien en het was heel goed mogelijk dat dit een Volkswagen Polo was.’’


Twee duikers van de stichting werden opgeroepen en zij zagen dat het inderdaad de gezochte blauwe Polo was. ,,Ook constateerden zij dat er nog iemand in zat.’’ Daarop werd de politie gebeld. Zij zorgde ervoor dat het voertuig op het droge werd gehesen en stelde een nader onderzoek in. Inmiddels is duidelijk dat de man in de auto de vermiste Limburger was. De politie heeft geen aanleiding om een misdrijf te vermoeden.


Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu