Vermoeide medewerkers intensive care WZA: 'Hoe moet het straks als het echt rammetjevol ligt?'

Het Wilhelmina Ziekenhuis Assen (WZA) luidde dinsdag de noodklok omdat het aantal Covid-patiënten en de druk op de zorg enorm toeneemt. Vier ic-medewerkers spraken met DvhN. ,,Na een dienst ben je ook echt moe.”

De intensive care in het Wilhelmina Ziekenhuis Assen waar coronapatienten liggen.

De intensive care in het Wilhelmina Ziekenhuis Assen waar coronapatienten liggen. Foto: Archief/Marcel Jurian de Jong

Intensivist Johan Lutisan (52) zegt dat het echt heel druk is op de intensive care van het WZA. ,,We moeten zelfs patiënten overplaatsen naar andere ziekenhuizen. Dat zorgt voor veel onrust en onzekerheid bij patiënten en familie.” Lutisan zegt dat het ziekenhuis echt vastloopt. ,,De doorstroming is niet goed. Er is een toename van het aantal Covid-patienten, maar ook de reguliere zorg zou door moeten gaan. Het is echt balanceren op een draad.”

Een van de intensivisten van het WZA is zelf geveld door corona en zit ziek thuis. ,,Gelukkig gaat het goed. We zijn normaal met z’n drieën, nu vangen we het met z’n tweeën op. Ja, dat is druk. We zijn veel brandjes aan het blussen.” De intensivist vreest dat de buitenwereld niet goed doordrongen is van de ernst van de situatie. ,,We staan echt op het punt dat we nee moeten gaan verkopen aan de ziekenhuispoort. Dat moet je echt niet willen met z’n allen.”

De 44-jarige ic-verpleegkundige Helga Veenhof maakt zich oprecht zorgen over wat er komen gaat. ,,De reguliere zorg wordt nog verder afgeschaald. Hoe moet het straks gaan als het echt rammetjevol ligt?”

Het verschil met de eerste golf is dat er toen meer patiënten uit andere regio’s op de afdelingen lagen. Nu ook veel mensen uit Drenthe zelf. ,,Bij de eerste golf was de waardering ook groot en de motivatie hoog. Het is nu moeilijker om diensten op te lossen.” Veenhof benadrukt wel dat de sfeer op de ic in die zin nog wel goed is. ,,We werken goed samen met andere afdelingen. Dat is fijn. Maar mijn collega’s en ik zijn ook wel moe.” Dat mensen toch samenkomen en coronafeestjes vieren, kan er bij Veenhof gewoon niet in. ,,Besef je dan wel wat je ons in de ziekenhuizen aan doet?”

Aedzer Hellema is een ervaren anesthesie-verpleegkundige, maar hij werkt momenteel buiten zijn comfort-zone zegt hij. ,,Mensen met Covid-19 liggen hier heel lang en zijn heel ziek.” De 44-jarige Hellema wil niet aan paniekvoetbal doen, maar zegt wel dat de buitenwereld goed moet begrijpen wat er in de ziekenhuizen gaande is. ,,Er wordt veel van het personeel gevraagd. Na een dienst ben je ook echt moe. En in je hoofd ben je ook steeds bezig om zelf niets op te lopen.”

De verpleegkundige drukt mensen op het hart om wat rekening met elkaar te houden. ,,Je hoeft met kerst niet op water en brood, maar doe wel voorzichtig. Het is allemaal zo fragiel. De druk op de zorg is echt groot momenteel. Wat ik al zei: ik ben echt onder de indruk van de impact van het coronavirus.”

,,We lezen en zien bijna nooit meer iets vanuit de ziekenhuizen over het coronavirus en Covid-19. Maar de werkelijkheid is dat Covid-19 hier dag en nacht is”, zegt de 52-jarige ic-verpleegkundige Jeanet Kuiper . Sinds 1 oktober, zo zegt ze, zijn alle mensen die op de Covid-ic terecht zijn gekomen overleden. ,,Een iemand heeft levend de ic verlaten, maar die is toch teruggebracht en ligt hier nog steeds. Voor de rest is iedereen overleden.”

Kuiper vreest de komende paar weken, want de echte piek moet nog komen. ,,Deze week hadden we een gesprek met een psycholoog. Die zei dat we perspectief moeten hebben als je dit vol wil houden. Eerlijk? Ik zie het niet. Het enigste dat ik kan doen is heel erg mijn best doen om de patiënten te helpen. Ik word wel verdrietig als je hoort en ziet dat niet iedereen zich netjes aan de regels houdt. Morgen gaan we onze ic-beddencapaciteit verder uitbreiden. Het is nog niet voorbij.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
Coronavirus
menu