Vernielingen bij voormalig bankkantoor in Beilen. 'Leek alsof er jeugd of daklozen verblijven'

Foto: Persbureau Drenthe

Foto: Persbureau Drenthe

In en om het voormalig kantoor van de ABN Amro aan de Ettenstraat in Beilen zijn in de nacht van zaterdag op zondag vernielingen aangericht. Ook is het pand besmeurd.

Volgens de wijkagent zijn onder meer ramen ingeslagen. Binnen is de inventaris en ook meubilair vernield. De daders hebben in verschillende ruimtes behoeftes gedaan. ‘Het leek alsof er jeugd of daklozen verblijven’, aldus de wijkagent op Instagram.

Het is niet voor het eerst dat er vandalisme plaatsvindt. Ook in maart waren er al ruiten bij het pand bij het politiebureau en het gemeentehuis in het centrum ingeslagen, net als van het naastgelegen voormalige postkantoor. „Zo langzamerhand wordt dit een heel lelijk stukje van Beilen”, zei PvdA-fractievoorzitter Tineke Posthoorn vorige maand in vergadering van de raadscommissie Algemeen Bestuur.

In 2021 gaf de gemeente een vergunning af voor de sloop van beide panden aan de Ettenstraat en de bouw van een complex met 24 appartementen, maar er is sindsdien nog niks gebeurd. In een reactie tijdens de vergadering gaf wethouder Rico Schans (Gemeentebelangen BBB) aan dat het erop lijkt dat de betrokken partijen er onderling niet uitkomen. Hij beloofde erachteraan te gaan.

Wethouder betrapte jonge vernielers

Vorige week dinsdagavond liet hij de commissie weten dat het niet gelukt was de projectontwikkelaar te bereiken. „En toeval bestaat niet, maar toen ik hiernaartoe reed, betrapte ik vijf jongeren van een jaar of 13 a 14 die druk bezig waren de boel te verbouwen daar, op een niet positieve manier”, zei Schans tijdens de vergadering in het gemeentehuis.

„Ik heb de auto gestopt, maar voor ik überhaupt kon uitstappen, gingen de capuchonnetjes over de hoofden en maakten ze aanstalten om op de fiets te vertrekken”, aldus Schans. De politie hield de panden volgens hem al extra in de gaten de laatste tijd.

Dichtgetimmerd

Schans beloofde de commissie de projectontwikkelaar aan te schrijven met de boodschap dat hij nog drie dagen had om het voormalige bankgebouw dicht te timmeren om een einde aan de overlast te maken. En dat, als er geen reactie kwam, de gemeente zelf het pand zou laten dichttimmeren op kosten van de projectontwikkelaar. Dat laatste gaat nu gebeuren. De politie doet verder onderzoek naar de vernielingen.