Vernieuwde begraafplaats Veenoord krijgt nieuwe naam: De Tweeling

FOTO ARCHIEF ANP

De begraafplaats in Veenoord is de afgelopen maanden flink onder handen genomen. De dodenakker krijgt ook nog een nieuwe naam: De Tweeling.

Opknapbeurt

Volgens woordvoerster Alieke Wijnholds van de gemeente Emmen was de begraafplaats aan de Nieuweweg in Veenoord toe aan een opknapbeurt. ,,Alle paden zijn vernieuwd en er zijn parkeerplaatsen aangelegd. Ook zijn er speciale vakken gekomen voor beplanting en staan er nieuwe banken en stoelen.’’

Op een klein deel van het terrein is het nu mogelijk om as uit te strooien. Ook is er een muur gebouwd waar mensen bovengronds een bus met as in kunnen zetten. De werkzaamheden begonnen begin maart en volgens Wijnholds is de klus zo goed als geklaard. ,,Er wordt nog een nieuw hek geplaatst met daarop de naam van de nieuwe begraafplaats. Dat hek is nog niet klaar. De begraafplaats heette altijd begraafplaats Veenoord, maar krijgt de naam De Tweeling.’’

Tweelingdorpen

Met de naam geeft de gemeente aan dat het kerkhof bedoeld is voor inwoners van zowel Veenoord als Nieuw-Amsterdam. De enige begraafplaats in Nieuw-Amsterdam ligt aan het Drijverspad en die is nagenoeg ‘vol’. De gemeente heeft geen plannen om dat kerkhof uit te breiden. Een aantal jaren geleden is wel geprobeerd om er bovengronds begraven te introduceren. Overledenen worden dan ‘begraven’ in een gebouw, dat al dan niet is afgedekt met een laag zand.

Het bovengronds begraven in Nieuw-Amsterdam ging uiteindelijk niet door omdat de bevolking daar geen prettig gevoel over had. Ook bleek volgens toenmalig wethouder Jenne Holman (PvdA) dat veel mensen uit Nieuw-Amsterdam er geen bezwaren tegen hadden om in het nabijgelegen Veenoord te worden begraven. Daar was en is nog ruimte genoeg.

Niet bijzonder

De nieuwe naam van de begraafplaats in Veenoord is overigens niet bijzonder. Het plaatselijke bedrijventerrein heet ook De Tweeling , de dorpskrant heet De Tweelingdorper en de naam van voetbalclub Twedo is een afkorting van tweelingdorp.

Nieuws

Meest gelezen

menu