Veroordeelde moordenaar van bejaarde vrouw (88) Meppel blijft ook in tbs-kliniek misdrijf ontkennen

Onderzoek bij het verzorgingshuis in Meppel waar in 2009 bejaarde vrouw om het leven werd gebracht.

De tot acht jaar cel en tbs veroordeelde Eshan M. blijft ontkennen dat hij verantwoordelijk is voor de dood van Jannie de Kruys-Deen (88) in Meppel. Dat bleek donderdag op een tbs-zitting in de rechtbank in Assen

De hoogbejaarde vrouw is in de nacht van 15 op 16 juni 2009 dood aangetroffen in haar kamer in zorgcentrum ABC in Meppel. Zij lag met ontbloot onderlijf en met tape vastgebonden in bed en is door wurging om het leven gebracht. M. is in 2012 op basis van een DNA-match gearresteerd. De inmiddels 29-jarige man heeft altijd ontkend dat hij de vrouw om het leven heeft gebracht.

Tweederde deel van zijn gevangenisstraf had M. uitgezeten toen hij ongeveer twee jaar geleden naar de tbs-kliniek werd overgeplaatst. Op de zitting in de rechtbank in Assen eiste de officier van justitie donderdag dat de tbs-behandeling met in elk geval twee jaar moet worden verlengd.

Verzorgende kwam binnen toen hij bezig was

Het hof oordeelde in 2015 dat het bewijs dat hij de dader is, wordt geleverd door een overvloed aan sporen op de plaats van het misdrijf. ,,Van seksueel misbruik is niets gebleken, maar de verdachte werd door binnenkomst van een verzorgende gestoord in zijn bezigheden’’, aldus het hof destijds.

Bij M. is een gebrekkige stoornis van de geestesvermogens vastgesteld en een autistisch stoornis. Volgens zijn behandelaar is hij erg gesloten, maar probeert hij wel mee te werken aan de behandeling. Probleem is dat M. tot op de dag van vandaag ontkent dat hij iets met de dood van de bejaarde vrouw te maken heeft. Daardoor kan in de behandeling niet in de volle breedte over het misdrijf worden gepraat.

Door ontkenning dreigt longstay

Doordat M. geen inzicht toont in zijn gedrag dat leidde tot het misdrijf kan hij ook niet op begeleid verlof, omdat de risico’s daarvan niet goed ingeschat kunnen worden. M. noemde dat op vragen van de rechter frustrerend. ,,Ik ben onschuldig. Daar komt geen verandering in.”

De tbs- behandelaar zei dat - als M. blijft ontkennen - hij in het ongunstigste geval op een longstay-afdeling terecht komt. In dat geval zou hij nooit meer vrij komen. De rechtbank in Assen doet 14 mei uitspraak over de eis om de tbs met twee jaar te verlengen.

Nieuws

Meest gelezen

menu