Veroorzaker dodelijk ongeval 24-jarige man uit Koekange gaat vrijuit: 'Hij trapte het gas in uit zelfverdediging'

Het gebouw van het Openbaar Ministerie Oost-Nederland in Arnhem. Foto: Google Maps

Het Openbaar Ministerie gaat een 53-jarige chauffeur niet vervolgen na het veroorzaken van een aanrijding in het Overijsselse Basse. Bij dat ongeval raakte een man van 24 jaar uit Koekange zo zwaar gewond, dat hij tien weken later overleed.

Justitie seponeert de strafzaak tegen de man, al bleek uit politieonderzoek dat hij het verkeersongeval heeft veroorzaakt. Volgens de officier van justitie er in dit geval sprake van noodweer. „Dat betekent dat de man niet strafbaar is”, meldt het OM Oost-Nederland.

Het ongeval gebeurde in de nacht van 10 op 11 juli aan de Boslaan in Basse, gemeente Steenwijkerland. De 53-jarige man bezorgde eten op het adres waar de jongen uit Koekange op dat moment aanwezig was. Er ontstond een conflict over de betaling of de levering van het bestelde voedsel.

Gevonden in een greppel

De 24-jarige man ging daarop op de motorkap van de verdachte zitten toen deze probeerde weg te rijden. Even verderop viel hij daar van af en raakte zwaar gewond. Hij werd later gevonden in een greppel langs de weg. Na ruim tien weken in comateuze toestand overleed hij in het Isala ziekenhuis in Zwolle aan zijn verwondingen. De chauffeur werd niet veel later aangehouden, maar was op dat moment al niet meer op de Boslaan.

Hij trapte het gaspedaal dus in uit noodweer. Waarom het OM het handelen van de man op deze wijze beoordeeld, wordt niet uitgelegd. Nu gekozen is de zaak te seponeren, worden er verder geen mededelingen meer gedaan.

‘Enorme impact op nabestaanden’

Omdat zijn zaak wordt geseponeerd, hoeft de 53-jarige man zich niet voor het ongeval te verantwoorden bij de rechter. „Het OM realiseert zich dat het incident enorme impact heeft gehad op de nabestaanden van de overleden man”, schrijven ze in een reactie. „Hen is gewezen op de mogelijkheid om beklag te doen bij het gerechtshof als zij vinden dat verdachte wel vervolgd moet worden.”

Het is nog onduidelijk of de nabestaanden in beroep gaan tegen de beslissing.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu