Verpauperde melkfabriek Exloo gaat voor april tegen de vlakte; daarna volgt nieuwbouw

Sfeerimpressie van de nieuwbouw op het terrein van de Melkfabriek in Exloo. Beeld: BügelHajema

Lang hoeven ze in Exloo niet meer aan te kijken tegen de voormalige melkfabriek. Het zwaar verpauperde gebouw aan de Fabrieksstraat en het aangrenzende, leegstaande pand van touringcarbedrijf Weinands worden nog voor april gesloopt.

Daarna volgt de nieuwbouw van dertig woningen en appartementen op het bijna 2 hectare grote terrein.

De initiatiefnemers, pand- en grondeigenaar Jan Jager en ondernemers Jaap en Jan Bakker, hoorden maandagochtend dat er geen bezwaren op het plan zijn binnengekomen. ,,We kunnen dus doorpakken”, zegt Jaap. De gemeenteraad moet in december nog wel een definitieve beslissing nemen, maar alle drie hebben ze het gevoel dat dat wel snor zit.

,,Bloed, zweet en tranen heeft het ons gekost”, aldus Jager. In de afgelopen jaren heeft hij meerdere pogingen tot herontwikkeling ondernomen. Met het aanhaken van vader (Jan) en zoon (Jaap) Bakker in 2016, kwamen de plannen alsnog van de grond.

De initiatiefnemers slopen alle bebouwing voor 31 maart of eerder. Vlot volgt vervolgens de realisatie van het door hun bedachte en zeer gevarieerde woningbouwplan. Op de plek van de fabriek komt een appartementencomplex, bestaande uit drie lagen en twaalf appartementen met een oppervlakte van rond de 80 vierkante meter.

Dorpse uitstraling

Verspreid over het resterende terrein worden twaalf driekappers, een tweekapper en vier vrijstaande huizen gebouwd (oppervlakte 140 tot 160 vierkante meter). ,,Die laatste categorie krijgt een dorpse uitstraling die aansluit op de omliggende bebouwing”, legt Jan Bakker uit.

Het licht glooiende fabrieksterrein wordt verder extra in het groen gestoken, zodat je straks de indruk krijgt dat je in de natuur woont. Ook is het mogelijk een moestuin, als daar voorkeur voor is, te laten aanleggen. Het straatje De Gloep wordt tot slot nog verlengd, zodat deze straks aansluit op de Fabrieksstraat.

Betaalbaar

Jager verwacht dat de nieuwbouw uiterlijk eind 2021 is opgeleverd. Over de prijzen doen de drie nog geen uitspraak. Eerst moet een architect de plannen gedetailleerder gaan uitwerken. Jager: ,,Maar de appartementen zullen zeker betaalbaar zijn. Deze bieden we mogelijk ook te huur aan.”

Jan Bakker verwacht dat het woningbouwplan de leefbaarheid in het dorp een boost geeft. Vooral voor jongeren en ouderen met de wens om in eigen dorp te kunnen (blijven) wonen is het een uitkomst. ,,Dit helpt bovendien met het behoud van belangrijke voorzieningen in het dorp in tijden van krimp.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu