Verpleeghuis in Norg is brandhaard van corona: vijf bewoners overleden en meer dan twintig besmettingen met virus

In verpleeghuis De Omloop in Norg is dinsdag een zesde bewoner overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Foto: Marcel Jurian de Jong

In verpleeghuis De Omloop in Norg zijn vijf bewoners overleden aan de gevolgen van het coronavirus. In totaal zijn achttien bewoners en vier medewerkers besmet.

De Omloop is de eerste zorginstelling in het Noorden die zo zwaar getroffen wordt tijdens de tweede coronagolf. Het verpleeghuis is een onderdeel van verzorgingshuis De Wiekslag in Norg en heeft 24 bewoners die lijden aan dementie. Bijna de hele afdeling is besmet het coronavirus. De zes bewoners die maandag nog niet besmet waren, zijn apart gezet en worden meerdere keren per dag gecontroleerd.

Dignis, de organisatie waaronder De Wiekslag valt, heeft De Omloop afgesloten van de buitenwereld. Personeelsleden dragen beschermende middelen, als schorten, mondkapjes en brillen.

Eerste melding

Vorige week zondag kreeg De Omloop de eerste melding van een positief geteste cliënt, zegt medisch directeur Inge Pesch van Dignis. ,,We hebben gelijk ingegrepen en de cliënt geïsoleerd.”

Toch bleken in de loop van de week steeds meer bewoners en ook personeelsleden besmet. ,,Het is ongelooflijk snel gegaan. Het ene uur waren de bewoners nog heel levendig, een uur later doodziek”, vertelt Pesch. Dat er vijf mensen zijn overleden is hard aangekomen in het verpleeghuis. ,,We zijn erg aangeslagen.” Volgens haar was er bij een aantal bewoners sprake van onderliggend lijden, maar bij een aantal ook niet.

We hebben alle protocollen nageleefd

Er wordt onderzoek gedaan hoe het virus De Omloop binnen is geslopen, aldus de medisch directeur. ,,We hebben alle protocollen nageleefd.” De GGD Drenthe is druk bezig met bronnen- en contactonderzoek van de besmette bewoners en personeelsleden, zegt een woordvoerder.

De verpleegafdeling heeft drie huiskamers en op alle drie zijn bewoners besmet geraakt. De besmette cliënten worden in De Omloop behandeld. Besmet personeel zit thuis in quarantaine. De afdeling blijft gesloten totdat de laatste bewoner tien dagen vrij is van coronaverschijnselen.

Op andere afdelingen van De Wiekslag zijn geen besmettingen geconstateerd.


Nieuws

Meest gelezen

menu