Verpleeghuisbewoners Klazienaveen halen herinneringen op met foto's uit Drents Archief: 'Dat geeft ze zelfvertrouwen'

Oude foto’s helpen verpleeghuisbewoners. Foto: Zorggroep Tangenborgh

Bladerend door de fotoboeken kwamen ze terug. De herinneringen aan het Klazienaveen uit hun jeugd. De boeken zorgden de afgelopen maanden bij bewoners van De Weegbree voor veel gesprekken.

Mariska Bakker en Charlotte Schepel van het verpleeghuis namen het initiatief om de fotoboeken samen te stellen. De foto’s zijn afkomstig uit de collectie van het Drents Archief.

‘Isolement doorbreken’

,,We willen met de fotoboeken vooral inzetten op reminiscentie, het automatisch oproepen van herinneringen die aansluiten bij de belevingswereld van de ouderen. Dat is in dit geval het Klazienaveen van vroeger, het Klazienaveen uit hun jeugd”, zegt Schepel, werkzaam als psycholoog bij De Weegbree.

,,De fotoboeken worden ingezet als middel om contact te maken. Ze bieden een manier om in gesprek te gaan en om samen ergens mee bezig te zijn. Zo kan het isolement van dementerende ouderen worden doorbroken. Ouderen vertellen over hun herinneringen aan het Klazienaveen van vroeger en dat geeft ze zelfvertrouwen.”

Historische fotocollectie

Het Drents Archief werkte graag mee aan het verzoek van De Weegbree. Fotoconservator Mark Goslinga van het Drents Archief: “We hebben honderdduizenden historische foto’s van heel Drenthe in onze collectie. Niet alleen het goed bewaren van het materiaal vinden we belangrijk, maar vooral het beschikbaar stellen van de collectie aan de samenleving.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu