Verpleegkundige GGZ Drenthe 'begaat fout van zijn leven' na aangaan relatie met patiënt

De rechtbank in Assen.
Het was op zijn laatste werkdag bij GGZ Drenthe dat hij de relatie met haar aanging, zei de verpleegkundige uit Assen vrijdag op de zitting bij het tuchtcollege in Zwolle. Het mocht niet, dat wist hij, maar het was nooit bij hem opgekomen dat het zelfs strafbaar is. ,,Ik heb mijn verstand niet gebruikt’‘, reageerde hij emotioneel. Maakte het voor hem uit dan, dat de relatie begon op zijn laatste werkdag, vroeg de voorzitter. ,,Ik wilde geen directe ‘zorgafhankelijkheid’,’‘ zo legde hij uit. Hij wilde dat haar zorg niet in gevaar kwam. Maar hij erkende dat hij onvoldoende rekening hield met hoe kwetsbaar ze was.
Traumabehandeling
Uit de zitting bleek namelijk ook dat de patiënte na het uitkomen van de seksuele relatie met de man die voorheen een van haar behandelaars was, in traumabehandeling is. En dat ze een eerder aangekondigd verzoek van de raadsvrouw van de verpleegkundige om de zaak achter gesloten deuren te behandelen vooral zag als een poging haar aanwezigheid in de rechtszaal te blokkeren. Ze was er vrijdag niet, maar liet via de advocaat van GGZ Drenthe van zich horen. Ze zegt dat ze niet de eerste en ook niet de laatste zal zijn. ,,Ik was bang voor hem en dat ben ik nog steeds.’‘ Ze durfde in Assen niet meer naar de winkel en verhuisde uiteindelijk vanwege deze angst.
De tuchtrechter wees een verzoek de zaak besloten af te doen af. GGZ Drenthe was er ook op tegen. De patiënte deed ook aangifte tegen de verpleegkundige maar het Openbaar Ministerie seponeerde de zaak voorwaardelijk. Dat wil zeggen dat als meneer niet binnen afzienbare tijd opnieuw over de schreef gaat, hij niet voor de strafrechter hoeft te verschijnen. Na die beslissing zette GGZ Drenthe pas de stap naar de tuchtrechter. ,,We wilden dat eerst afwachten’‘, zei advocaat Gerard Beernink namens de instelling.
Werkt nog steeds in de zorg
De verpleegkundige werkt nog wel in de zorg, maar heeft geen contact met patiënten. Zijn advocaat Jacqueline Brouwer benadrukte dat haar cliënt zeker niet de indruk wil wekken dat hij slachtoffer is in deze zaak, maar zei ook dat hij een zware periode achter de rug heeft door deze kwestie. Had GGZ Drenthe de verpleegkundige in zijn werk wellicht beter moeten begeleiden, wilde een lid van het tuchtcollege weten. ,,Het gaat er om dat je weet dat dit niet mag met patiënten. Dat iedereen weet dit kan niet. Dat is voor mij de kern’‘, reageerde Pieter Hakvoort, manager van GGZ Drenthe.
De duur van de relatie werd niet duidelijk op de zitting. De patiënte heeft al wel aangegeven dat als het tuchtcollege geen maatregel oplegt ze via het gerechtshof alsnog wil proberen strafrechtelijke vervolging af te dwingen. De tuchtrechter doet uiterlijk op 7 juli uitspraak.