Verse melk tappen in de supermarkt? Dat kan vanaf woensdag in Beilen

Arjan en Wenda Bolhuis en hun drie kinderen. Foto: Aad Stikkelorum

Supermarkt Mulder in Beilen verkoopt vanaf woensdag als eerste Jumbo in Nederland verse dagmelk, rechtstreeks afkomstig van de zuivelboerderij Bolhuis, gelegen op een steenworp afstand van de winkel.

Wenda Bolhuis-Van Unen runt het zuivelbedrijf met haar man Arjan en levert melk aan Campina, maar dacht ook na over een eigen melktap. Eerder dit jaar trok zij de stoute schoenen aan.

Hallo Wenda, hoe ben je op het idee gekomen?

,,Ik wilde de agrarische sector in een positiever daglicht zetten. Zoveel mogelijk mensen laten zien hoe melk wordt geproduceerd. Zo kwam ik op het idee van een melktap met een ingebouwd videoscherm. Terwijl de melk in een ouderwetse glazen fles wordt getapt, zien mensen welke weg de melk tot aan de tap heeft afgelegd. En met een melktap in de supermarkt bereik je meer mensen dan bij ons bedrijf aan de Beilervaart.”

(bekijk onderaan de tekst hoe de melktap eruit ziet)

Waarom speciaal de Jumbo?

,,Matthijs Mulder staat open voor regionale producten. Dus die keuze was snel gemaakt. Het idee werd door hem met open armen ontvangen, juist omdat de melktap past in de nieuwe winkel die hij woensdag opent. Minder plastic, meer vers.”

Hoe gaat het tappen precies in zijn werk?

,,De klant pakt in de winkel een fles, tapt die vol met melk en rekent af bij de kassa. Een volle fles melk van 0,75 liter kost 99 cent. Op de glazen fles, met streepjescode, zit 50 cent statiegeld. Thuis wordt die lege fles schoongemaakt en kan die weer hergebruikt worden in de supermarkt. Er zijn ook plastic flessen te koop voor 1.09 euro per stuk. Puur voor het gemak, of voor klanten die hun glazen fles zijn vergeten. Op een fles dagmelk zit een 24-uurs garantie. Dan is de melk op zijn best, maar na openen is een fles nog drie tot vier dagen houdbaar.”

Wat maakt dagverse melk nou zoveel lekkerder?

,,Wij pasteuriseren onze melk zelf, waarbij alle voedingsstoffen, zoals calcium, eiwit en vet, behouden blijven. De smaak is anders, voller en romiger. Gepasteuriseerde melk uit een pak smaakt dunner.”

Dus er staat dagelijks een melkwagen bij de achterdeur van de supermarkt?

,,Nee (lachend), we gebruiken twee melktanks van 100 liter per stuk die ik en mijn man dagelijks in de supermarkt installeren. We krijgen automatisch een melding als de tank leeg raakt. We gaan uit van 250 liter per week en de opbrengst is rechtstreeks voor ons. Natuurlijk hopen we dat de tap lucratief is, maar de beleving van het melktappen vinden we belangrijker. We leveren aan de eerste Jumbo van Nederland en de tweede supermarkt in ons land die een tap met verse melk heeft. Mocht dit aanslaan, dan hebben wellicht meerdere winkels interesse. Ze mogen ons altijd bellen!”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu