Versnipperdag verlost inwoners kleine dorpen van ellenlange 'takkentocht' naar Gieten

Snoeihout en ander groenafval kan dankzij nieuwe proef van gemeente Aa en Hunze lokaal versnipperd worden.

Snoeihout en ander groenafval kan dankzij nieuwe proef van gemeente Aa en Hunze lokaal versnipperd worden. Foto: Pixabay

Bewoners van de Ekehaar waren er wel een beetje klaar mee. Hun snoeiafval moesten ze altijd helemaal naar het afvalbrengstation in Gieten slepen, om daar het groenafval kwijt te raken. Aa en Hunze heeft als oplossing ‘versnipperdagen’ bedacht.

De gemeente houdt daarom een proef voor tenminste één jaar waarbij inwoners van kleine dorpen hun snoeiafval bij lokale hoveniers kunnen brengen. Op deze ‘versnipperdagen’ krijgen hoveniers geld van de gemeente om de takken van buurtbewoners kort en klein te krijgen. Mensen kunnen dan zelf kiezen of ze hun snippers al dan niet weer mee naar huis nemen.

Alle kleine dorpen in de gemeente mogen gebruik maken van de nieuwe regeling. Een hovenier krijgt 40 euro per versnipperde kuub (maximaal 20 kuub, dus maximaal 800 euro). De dorpen mogen dan maximaal twee versnipperdagen per jaar organiseren. Bewoners zullen hun snoeihout dus een tijdje op een bultje moeten bewaren.

,,In plaats van dat mensen 20 kilometer met al die takken naar het afvalbrengstation in Gieten moeten, kunnen ze nu binnen een straal van twee kilometer van hun hout afkomen”, verklaart wethouder Ivo Berghuis. De vraag voor zo’n regeling kwam in dit geval van De Broekstreek, waar de kernen Amen, Ekehaar, Eldersloo, Eleveld en Geelbroek onder vallen. Of er meer gebieden of dorpen van Aa en Hunze interesse hebben, is nog niet bekend.

Over een jaar evalueert de gemeente de regeling.