Vertrek huisarts wekt beroering in Annen

Het plotselinge vertrek van huisarts Eric Swart uit de huisartsenpraktijk in Annen is in het dorp met vraagtekens ontvangen. Volgens Huisartsen Annen heeft het vertrek alles te maken met de onzekerheid over de apotheek die de huisartsen deels dreigen te verliezen.

Swart zou samen met huisarts Erna Haaijer een apotheekhoudende huisartsenmaatschap vormen, maar het ministerie van VWS weigert vooralsnog de vergunning voor die apotheek te verlengen. In het dorp is een actie gehouden om druk uit te oefenen op het ministerie ter ondersteuning van een pleidooi van Tweede Kamerlid Agnes Wolbert om de vergunning alsnog te verlenen. Ook de Landelijke Huisartsen Vereniging LHV maakt zich sterk voor voortzetting van de oude situatie in Annen.

Onzekere toekomst
De onzekerheid over de toekomst van de apotheek in Annen heeft Swart volgens de verklaring van Huisartsenpraktijk Annen doen besluiten om te vertrekken. Onder de patiënten rijst evenwel de vraag waarom hij niet heeft gewacht op duidelijkheid over de discussie in de Tweede Kamer over de apotheek. De Tweede Kamer praat 17 maart over de situatie die is ontstaan in Annen en over de petitie van Dorpsbelangen en Vrouwen van Nu Annen.

Swart is niet de eerste huisarts die de praktijk in Annen de rug toekeert en dat leidt tot geruchten en boosheid. Swart werkt al vier jaar in Annen, maar hij zou na het vertrek van Gerhard Barendsen een jaar geleden diens plaats in de maatschap overnemen. Ook het vertrek van Barendsen heeft tot speculaties geleid in het dorp. ,,Wij begrijpen dat gebeurtenissen vraagtekens bij de buitenwereld kunnen oproepen. Wij trekken ons dat aan maar kunnen weinig meer doen dan maximale openheid betrachten en alles in het werk stellen om een nieuwe huisarts te zoeken’’, zo staat in de verklaring van Huisartsen Annen. Swart zelf is inmiddels vertrokken en niet bereikbaar voor commentaar.

Zuidlaren
Door het vertrek van Barendsen is in Annen de situatie ontstaan dat de inwoners van het dorp Annen naar de apotheek in Zuidlaren moeten voor hun medicijnen, omdat de afstand tussen beide dorpen minder van 4,5 kilometer is. De patiënten van de praktijk uit omliggende dorpen kunnen hun medicijnen nog wel direct meenemen uit de apotheek van de huisartsen. Die merkwaardige ontwikkeling betekent wel een aderlating voor de huisartsenpraktijk en betekent nu dus het afhaken van een huisarts.

De Landelijke Huisartsen Vereniging vindt dat het ministerie niet alleen moet kijken naar de afstand tot een officiële apotheek om te beoordelen of een apotheek verbonden aan een huisartsenpraktijk mag. Het ministerie ziet het laatste als noodoplossing net als de belangenorganisatie voor apothekers.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu