Vertrokken wethouders kosten gemeenten in Groningen en Drenthe miljoenen. Hoeveel wachtgeld heeft jouw gemeente betaald?
Gestopte wethouders in Drenthe en Groningen, 78 in totaal, hebben de afgelopen vier jaar 6,5 miljoen euro aan wachtgeld opgestreken. Vooral na een val van het college of in de jaren na een herindeling liep dat in de papieren.

Herindelen betekent vaak ook meer ex-wethouders met wachtgeld. Foto: Huisman Media
Uit navraag van deze krant bij alle gemeenten in Drenthe en Groningen blijkt dat in 19 van de 22 gemeenten sprake was van uitgekeerd wachtgeld aan vertrokken bestuurders over de afgelopen raadsperiode, 2018-2022. De 78 voormalige politici ontvingen in totaal iets meer dan 6,5 miljoen euro uit de regeling. Dat gold voor bestuurders die zelf opstapten, werden weggestuurd of na verkiezingen niet terugkwamen op hun post.
Afbreukrisico en politieke nukken
Politici en bestuurders in Nederland hebben een speciale regeling als ze werkloos raken, de zogenoemde Appa-uitkering. Die regeling is ruimhartiger dan voor andere mensen die hun baan kwijtraken en in de WW terechtkomen. Hoewel de regels voor de voormalige bestuurders de afgelopen jaren zijn versoberd − de maximale duur is korter −, is de uitkering hoger en gaat de verplichting om snel ander werk te vinden pas later in.
Dit artikel is alleen te lezen voor onze abonnees.
Kies voor een van de onderstaande abonnementen om direct verder te lezen.
PREMIUM heb je al voor maar € 1,50 per week!
Abonnement
PREMIUM -50%
Upgrade (optioneel)
- Ma t/m za de krant online lezen
- Ma t/m za de krant online lezen
- Zaterdag de weekendkrant op papier