Verzet bij azc Emmen tegen opsluiten asielgezin

Famili Zafiri: Mohammed (12), Ali (14) en Zara (8) en hun ouders met een kennis en kindje van vrienden in kinderwagen.

Bij het azc in Emmen is zaterdag door asielkinderen actiegevoerd tegen het opsluiten van het gezin Zarifi. De familie is naar Kamp Zeist overgebracht.

De asielaanvraag van het Afghaanse gezin is afgewezen. De ouders en hun kinderen Zara (8), Mohammed (12) en Ali (14), zijn vorige week opgehaald uit Emmen en in het detentiecentrum voor uitgeprocedeerde asielzoekers in Zeist opgesloten.

Advocaat Gonnie Meijering uit Assen heeft bij de rechtbank meteen beroep ingesteld tegen het opsluiten van het gezin. ,,Kamp Zeist is een gezinslocatie, maar het blijft een gesloten inrichting. Ze mogen het terrein niet af. Een verblijf in een gesloten inrichting kan schadelijk zijn voor de ontwikkeling van kinderen.”

'Asielzoekerskinderen zijn angstig'

Meijering zegt dat er een procedure loopt in verband met gezondheidsklachten van een van de gezinsleden. ,,De familie moet de afloop gewoon in een azc kunnen afwachten. Er is geen enkele aanleiding om te veronderstellen dat zij gaan onderduiken of in de illegaliteit verdwijnen.”

De familie heeft in 2015 een asielaanvraag gedaan. Ze behoren tot een specifieke bevolkingsgroep in Afghanistan, de Hazara. ,,Ze lopen gevaar om slachtoffer te worden van mensenrechtenschending.” De Immigratie- en Naturalisatiedienst erkent dat wel. Toch worden asielaanvragen in bepaalde gevallen afgewezen, omdat het in delen van het Afghanistan wel veilig zou zijn. Dat is vaak onterecht, zegt de advocaat.

De actie zaterdag in Emmen was volgens activiste Marianne Bathoorn een initiatief van asielzoekerskinderen. ,,Zij zijn heel erg angstig, omdat er steeds meer kinderen worden weggevoerd.” Het beroep van de advocaat tegen de opsluiting wordt binnenkort behandeld.

Nieuws

menu