Verzet tegen nieuwe appartementen en parkeerplekken bij centrum Klazienaveen. Buurtbewoners trekken aan de bel

De bouw van 74 woningen met daarbij 84 nieuwe parkeerplaatsen aan de Meridiaan in Klazienaveen stuit op verzet. Meerdere buurtbewoners hebben bij de gemeente Emmen hun bezwaren kenbaar gemaakt.

Een van de twee flats die dit voorjaar tegen de vlakte werd gewerkt. Lefier wil nieuwe appartementen en woningen bouwen in het gebied.

Een van de twee flats die dit voorjaar tegen de vlakte werd gewerkt. Lefier wil nieuwe appartementen en woningen bouwen in het gebied. Foto: DvhN

De plannen komen uit de koker van woningbouwcorporatie Lefier. Zij sloopte dit voorjaar twee flats aan de Meridiaan. Hoewel de 41 woningen in beide flats nabij de Jumbo-supermarkt nog prima verhuurbaar waren, wilde Lefier ervan af. De ruim vijftig jaar oude gebouwen voldeden niet meer aan de eisen van deze tijd. Ze waren gehorig, matig geïsoleerd en niet voorzien van een lift. Verduurzamen en moderniseren kostte zoveel geld, dat Lefier inzette op nieuwbouw. Behalve 41 appartementen gingen 10 verouderde garageboxen tegen de vlakte.

Uitzicht, inkijk en meer schaduw

Het nieuwe plan gaat uit van drie woongebouwen met daarin opgeteld 69 appartementen. Plus nog een rijtje met vijf eengezinswoningen. In het gebied zouden 84 nieuwe parkeerplekken moeten komen. Om dit alles mogelijk te maken, was er een nieuw ontwerp-bestemmingsplan nodig. Die lag van 7 juli tot en met 17 augustus ter inzage op het gemeentehuis. In die periode konden mensen ook een zogeheten zienswijze indienen. In ieder geval vijf keer is dat gebeurd, door buurtbewoners.


Betrokkenen maken zich zorgen over hun privacy en de plek van de nieuwe parkeerplaatsen. ,,De huidig parkeerplaatsen verdwijnen en er komen nieuwe parkeerplekken aan de andere kant van het gebouw. Ook wordt aangegeven dat een flat te dicht op andere woningen wordt gebouwd, waardoor het uitzicht wordt belemmerd en inkijk ontstaat’’, aldus een woordvoerster van de gemeente. Ander punt: meer schaduw. Ofwel minder zon in woningen en lagere opbrengst van zonnepanelen.

Eind van dit jaar bal bij gemeenteraad

Het kan zijn dat het aantal zienswijzen nog iets hoger uitvalt dan vijf. De gemeente wacht altijd een week na de uiterste inleverdatum bij het opmaken van de balans. Dit om er zeker van te zijn dat alle tijdig ingediende zienswijzen ook daadwerkelijk zijn ingevoerd in het gemeentelijke computersysteem. De komende tijd gaat de gemeente alle ingekomen reacties beoordelen en voorzien van een antwoord. Nadat het college van burgemeester en wethouders zich hierover heeft uitgesproken, ligt de bal bij de gemeenteraad. De verwachting is dat die zich eind dit jaar over het al dan niet aangepaste ontwerp-bestemmingsplan mag uitspreken.


Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu