Verzet tegen terugkeer auto in Coevorder winkelstraat; PAC en D66 keren zich met motie tegen plan

Een indruk hoe de kop van de Friesestraat er straks mogelijk uitziet. Er is verzet tegen de terugkeer van auto's.

De mogelijke terugkeer van de auto in een deel van de Friesestraat, nu nog geheel autovrij, stuit op verzet. De PAC-fractie dient dinsdagavond een motie in om het plan tegen te houden.

De motie is mede ondertekend door D66.

De gedeeltelijke terugkeer van de auto in delen van Coevorder winkelstraten, die nu nog het domein zijn van fietsers en voetgangers, is al jaren een heet hangijzer in de plannen voor de aanpak van het stadshart. Coevorder wil vanwege de leegstand het winkelgebied compacter maken, door zaken meer te concentreren rond de Markt.

Afhaalrestaurants

Aan uiteindes van winkelstraten zou er weer plaats moeten zijn voor de auto. Ondernemers die baat hebben bij parkeren voor de deur zouden daarvan profijt moeten hebben, zoals afhaalrestaurants.

Juist omdat de meningen zo verdeeld zijn werd dit onderdeel eerder uit het overkoepelende plan voor het stadshart gehaald, waarover de gemeenteraad positief heeft besloten.

Kritisch

PAC-raadslid Jerry Stoker constateert dat in verschillende bijeenkomsten het weer toestaan van de auto aan de kop van de Friesestraat kritisch is ontvangen, door zowel omwonenden als ondernemers.

,,De nieuwe verkeersstromen zullen tot overlast leiden in de Friesestraat, de Schoolstraat en de Bakkersteeg. De suggestie dat er mogelijk nieuwe ondernemers zijn die zich uitsluitend in dit gebied vestigen wanneer parkeren ‘voor de deur’ mogelijk is, vindt de fractie niet relevant. Het is wat ons betreft zelfs in tegenspraak met wat we juist met de investeringen voor de verbetering van het centrum beogen’’, schrijft Stoker in een toelichting.

Grote onrust

Volgens hem is er grote onrust ontstaan bij bewoners van wooncomplexen De Vriesse Poort en Rabenhaupt. Er zijn volgens Stoker inmiddels zo’n tweehonderd handtekeningen opgehaald tegen de terugkeer van de auto in dit deel van de Friesestraat.

Gelopen race?

De motie roept burgemeester en wethouders op verdere planontwikkeling te staken. ,,Het beeld lijkt te ontstaan dat dit een ‘gelopen race’ is. Dit werpen wij van ons.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu