Viaduct in Assen-Zuid krijgt de naam van Wesley Schol. Omgekomen militair wordt op deze manier geëerd

Begrafenis militair Wesley Schol in Assen, die in Afghanistan omkwam door eigen vuur. Foto: Marcel Jurian de Jong

De naam van Wesley Schol uit Assen prijkt vanaf vanavond op een viaduct in Assen-Zuid. Schol was nog maar 20 jaar oud toen hij sneuvelde tijdens een missie in 2008 in Uruzgan. Hij wordt op deze manier geëerd.

Tientallen bruggen en viaducten in ons land worden vernoemd naar omgekomen militairen. Het idee is overgewaaid uit de VS en Canada. ‘Met de vernoemingen worden we er op geattendeerd dat vrijheid niet vanzelfsprekend is en dat veel militairen hiervoor de hoogste prijs betaalden en worden de veteranen meer onder de aandacht van het brede publiek gebracht’, aldus woordvoerder Gerard Kuppen van het Veteranen Platform.

Welk bouwwerk is geschikt?

Samen met Rijkswaterstaat wordt gekeken welk bouwwerk geschikt is. Het uitgangspunt is de woongemeente van de militair op het moment van overlijden. ‘Als dit niet mogelijk is, wordt een alternatieve gemeente gezocht, eventueel in overleg met de nabestaanden. Voorwaarden zijn dat het bouwwerk representatief is en burgers er in hun dagelijks leven mee in contact komen’, aldus Kuppen.

Wesley Schol kwam op 12 januari 2008 in Uruzgan om, door het vuur van Nederlandse collega’s die 800 meter verderop zaten. Korporaal Aldert Poortema (22) uit IJlst werd op het dak van een ommuurd huis neergeschoten. Toen Schol hem wilde helpen, werd ook hij dodelijk getroffen.

Pantserinfanterie

De Nederlandse militairen zagen Schol en Poortema aan voor Talibanstrijders en schoten met zware wapens. Een andere militair raakte zwaargewond en ook twee Afghaanse militairen werden gedood. Schol en Poortema zaten beiden bij pantserinfanterie in Havelte.

Het project ‘Helden op Kunstwerken’ kwam tot stand door een idee dat het Veteranen Platform vorig jaar opperde en wordt gedaan in samenwerking met Rijkswaterstaat, gemeenten, nabestaanden en krijgsmachtonderdelen.

Het viaduct over de A28 bij Spier is vorig jaar al vernoemd naar marinier Marc Harders uit Westerbork. Hij kwam om door een bermbom in Uruzgan.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu