Video: Anatomische tentoonstelling met echte lichamen tot en met zondag in Emmen

De tentoonstelling Real bodies die in Emmen te zien is, staat bol van indringende beelden. Foto Frank Jeuring

Iets in het echt zien, maakt altijd meer indruk dan een plaatje op een scherm of in een boek.

Op het eerste gezicht lijkt Real Human Bodies een traditionele tentoonstelling, zonder interactieve onderdelen, computers of ander digitaal spektakel. Toch kun je het spectaculair noemen en dat komt – de titel zegt het al – omdat het gaat om echte lichaamsdelen. ,,Je drukt mensen met de neus op de feiten”, zegt Mareco van Real Human Bodies, de reizende tentoonstelling die tot en met zondag te zien is in het Hampshire Hotel in Emmen. ,,Leven en dood horen bij elkaar. Je kunt hier niet naar binnen gaan zonder aan de dood te denken.”

Indringend

Dinie Groen (60) en Chantal Wolken (32) uit Emmen werken in de zorg. Aandachtig bekijken ze de foetussen en embryo’s van verschillende maanden oud. Tussenin staat een zwangere vrouw. Indringend, noemen ze het. ,,Dit komt wel binnen, hoor! Omdat het om baby’s gaat, maar vooral omdat je weet dat het echt is. Wanneer zie je dit nou?” Nevada van Maren (21) en Nadine Kleemann (21) uit Ter Apel beginnen in september aan de opleiding verpleegkunde. ,,Hier zie je wat er allemaal in je eigen lichaam zit. Het is echt heel bijzonder dat het echt is en dat je alles in verschillende delen en lagen kunt zien”

Onder de bezoekers zijn relatief veel jongeren, onder meer van het nabijgelegen Hondsrugcollege. Een van hen is Ali Arici (15). Lang nadat zijn klasgenoten zijn verdwenen, staat hij nog te kijken, te lezen en foto´s te maken. ,,De anderen vonden het nogal eng en vies”, zegt hij, ,,maar ik vind het superinteressant.” Hij staat te kijken bij de hersenen. ,,Toch niet te geloven dat al die ingewikkelde systemen in je lichaam vanuit zoiets kleins worden aangestuurd? Op school hebben we best veel behandeld, maar het is mooi om het in het echt te zien.”

Middenin de zaal ligt een lichaam in allemaal kleine schijven uitgespreid op een lange tafel. Herman (52) en Karin (49) Lambers uit Zwartemeer staan er met hun neus bovenop. ,,Ik vind het geweldig interessant”, zegt Herman. ,,Ik heb last van mijn knie, nu kan ik eens zien waar die pijn precies zit.” Karin: ,,Ik ben me de hele tijd aan het verwonderen. Zo’n ooglens bijvoorbeeld, hoe die precies op de juiste plek wordt gehouden, dat is fascinerend.” Herman: ,,Dit blijft je altijd bij.”

Nieuws

menu