Dodental Hasselt in korte tijd verdubbeld: drama voor verzorgingstehuis

'We denken aan jullie', is geschreven op de stoep voor bejaardencentrum De Hazelaar in Hasselt. Vier ouderen zijn daar al overleden aan het coronavirus. Foto: Pedro Sluiter Foto

In verzorgingshuis De Hazelaar in Hasselt zijn in een paar dagen tijd zes ouderen gestorven. Volgens de huisarts is corona de oorzaak van hun overlijden. Het aantal sterfgevallen door de ziekte Covid-19 is de afgelopen dagen in Hasselt verdubbeld. ,,Er zijn nu ongeveer tien mensen overleden aan corona in Hasselt”, zegt Zwartewaterland-burgemeester Eddy Bilder.

,,Een groot drama”, noemt Bilder de situatie in verzorgingshuis De Hazelaar, waar meer ouderen ziek op bed liggen. ,,Bij De Hazelaar is waarschijnlijk ook één bron van besmetting geweest. Als je zelf niet weet dat je ziek bent, kan je wel andere mensen besmetten. Nu zit iedereen apart op de kamer, maar twee weken terug was dit nog niet zo. Er werd samen gegeten met meerdere personen aan één tafel. Dan kan een besmetting snel doorgegeven worden. Het is nu echt belangrijk om al het persoonlijk contact te vermijden.”

Tekort personeel

Bij woonzorgcentrum Brinkhoven in Heerde zijn verpleegkundigen van Defensie aan de slag gegaan om het personeel te helpen met de verzorging van bewoners. In Hasselt is dit vooralsnog niet nodig. ,,In Heerde was veel personeel ziek”, zegt burgemeester Bilder. ,,In Hasselt is dit anders en is geen groot tekort aan personeel.”

De ouderen in De Hazelaar zijn allemaal de afgelopen dagen overleden. Drie mensen zaten bij elkaar op de afdeling. ,,Het is heel verdrietig om zoveel leed te zien ontstaan”, zegt burgemeester Bilder. ,,Iedereen begint nu wel iemand te kennen die is overleden, daardoor krijgt voor veel mensen het verdriet een gezicht. Ik schrijf een brief aan alle nabestaanden van mensen in de gemeente die door het virus zijn overleden om ze mijn medeleven te betuigen.”

Testen

,,Het is lastig om exact aan te geven hoeveel mensen aan het coronavirus zijn overleden”, vertelt Bilder. ,,De kans is behoorlijk groot dat ongeveer tien mensen in Hasselt door het coronavirus zijn overleden. Niet iedereen is getest, maar de mensen die zijn overleden hadden volgens de huisarts wel alle verschijnselen van corona. Ook in de verzorgingshuizen is niet iedereen getest. Er is op dit moment een tekort aan testen.”

Bij De Hazelaar, onderdeel van zorgorganisatie IJsselheem, is het voor familieleden wel mogelijk om met beschermende kleding aan afscheid te nemen van coronapatiënten die binnen een paar dagen zullen overlijden. Richtlijn is om daarna twee weken in quarantaine te blijven. ,,Wat de situatie erg lastig maakt is dat familie niet zomaar naar personen toe kan die ziek zijn”, zegt Bilder. ,,Ik kan begrip opbrengen voor iemand die naar binnen wil, maar de regels zijn er natuurlijk niet voor niets.”

Nieuws

menu