Een 'afrekening' op camping De Horrebieter in Hoogersmilde. Vier keiharde knallen, er is iemand van dichtbij doodgeschoten bij een chalet

Vier harde knallen. Dat is wat meerdere bewoners van recreatiepark De Horrebieter in Hoogersmilde maandagavond hoorden. Het bleek dat vermoedelijk een van de andere campingbewoners in zijn eigen auto van dichtbij was doodgeschoten.

Camping De Horrebieter.

Camping De Horrebieter.

Bronnen melden dat er zeker vier keer zou zijn geschoten op een man. Dit werd het slachtoffer fataal.

Man en macht op zoek

De politie bevestigt dat de man aan zijn verwondingen is overleden. De dader is nog voortvluchtig en de politie is met man en macht naar hem op zoek. Zo cirkelde er geruime tijd een politiehelikopter boven Hoogersmilde en het park, waar ook mensen in chalets wonen.

Het vermoedelijke slachtoffer woonde volgens diverse bronnen op De Horrebieter, aan de Jannes Brugginkweg, in zo’n chalet. Zijn zwarte BMW 1-Serie zou vlak voor het schieten begon het park zijn opgereden, de eerste weg rechts zijn afgeslagen op het vakantiepark richting De Vogelweide. De auto met het slachtoffer er in zou in de buurt van chalet 379 zijn gestopt, waar het slachtoffer woont.

‘Soort van executie’

Dat gebeurde rond de klok van twintig over zeven. Vrij snel daarna werd de politie gealarmeerd. De man is van dichtbij beschoten door een nog onbekende dader. Een van de medewerkers heeft gezegd dat de dader bij het slachtoffer in de auto zat. Over het hoofd van het slachtoffer zou een jas zijn gelegd en een betrokkene gaf aan dat het leek op een ‘soort van executie’. De politie kan dit overigens niet bevestigen. ,,We weten dat het slachtoffer is overleden”, meldt een politiewoordvoerder.

Volgens haar is er nog wel geprobeerd om de man in leven te houden, maar mocht hulpverlening niet meer baten. De politiewoordvoerder gaf aan dat specialisten van de forensische opsporing sporenonderzoek zouden doen. Zo werd onder meer de kofferbak – waarom is nog onduidelijk – goed onderzocht. ,,Ik heb vier harde knallen gehoord. Wie het slachtoffer is weet ik niet. Men zegt dat het om de bewoner gaat die gelijk rechts woont, maar dat weet ik niet. Daar is wel geschoten”, aldus een bewoonster van het park.

Volgens de woordvoerder van de politie is er ‘meerder keren geschoten’. De politie vraagt om hulp van mensen die misschien iets hebben gezien of gehoord. Wie een verdacht persoon ziet, krijgt de uitdrukkelijke oproep die niet zelf te benaderen, maar om 112 te bellen.

Volgens mensen die op het park wonen zou het slachtoffer op de bijrijdersstoel hebben gezeten tijdens het dodelijke incident. Zijn auto is na de schietpartij nog tegen een boom aangereden. De politie trok met flink veel auto’s en motoren richting het schietincident. Met kogel- en steekwerende vesten werd een zoektocht gestart naar de onbekende dader. Later op de avond kon de politie nog geen signalement vrijgeven van de persoon die nog voortvluchtig is.

Gebeurt eigenlijk nooit wat bij De Horrebieter

De dodelijke schietpartij trok in eerste instantie heel wat bekijks van jongeren uit het dorp. Er stonden zeker dertig nieuwsgierige omstanders op een kluitje te kijken naar de afgezette ingang van het park. Maar de omstanders trokken ook vrij snel weer weg.

Ruim anderhalf uur na de melding van de schietpartij reden drie ambulances van het recreatiepark af. Een bus van de forensische recherche kwam juist net aanzetten. Met regelmaat komt er dan toch nog een omstander langsgelopen of gefietst. Meerdere mensen geven aan dat De Horrebieter een mooie en rustige camping is waar eigenlijk zelden wat gebeurt.

Ook op De Vogelweide – waar de schietpartij plaatsvond – is het vooral erg rustig, zeggen mensen. Het is in het deel waar vaste bewoners in chalets zouden wonen. ,,De laatste tijd klinkt wel vaak wat carbid. Ik heb vier harde knallen gehoord, maar daar dacht ik eerst aan. Zeker niet aan een schietpartij”, zegt een man die tegenover het park woont.

Ook andere omwonenden geven aan flink te zijn geschrokken door het gebeuren.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu