Vier woongebouwen voor vluchtelingen in Emmen

ANP

De noodopvang voor vluchtelingen die naast het Emmer asielzoekerscentrum verrijst, bestaat uit vier woongebouwen. Elk pand biedt plaats aan 150 mensen.

Op het terrein worden ook een gezondheidscentrum, een recreatiegebouw en een kantoor voor het COA geplaatst. De unitbouwer begint vandaag met deze klus, zo laat woordvoerster Alet Bouwmeester van het COA weten. De verwachting is dat begin mei de eerste vluchtelingen hun intrek nemen in de nieuwe Emmer noodopvang.

Voorwaarden

De gemeenteraad van Emmen stemde eind september vorig jaar in met de komst van een noodopvang nabij treinstation Emmen-zuid. Alleen Wakker Emmen was tegen. Deze fractie stelde dat vluchtelingen niet eerlijk over Nederland worden verdeeld en dat Drenthe al relatief veel mensen opvangt. Omdat alle andere fracties wel akkoord gingen, kon het COA verder met zijn plan voor een noodopvang voor maximaal zeshonderd vluchtelingen in Emmen.

Het gaat om een periode van maximaal één jaar. Dit is ook expliciet vastgelegd in het genomen raadsbesluit. Uiterlijk 1 april 2017 dient het terrein beschikbaar te zijn voor de aanleg van extra parkeerplekken voor het nabijgelegen station. Ook zijn er plannen voor de plaatsing van een tankstation in dat gebied.

Nadat de raad de knoop door had gehakt, bleek dat het COA maar moeilijk met de gestelde voorwaarden uit de voeten kon. Bij de gemeente werden twee schetsen ingediend die niet pasten binnen de gemaakte afspraken. De eerste schets ging uit van woonunits voor een periode van twee tot vijf jaar, de andere van paviljoens en/of tenten voor maximaal twaalf maanden. Over beide varianten viel met het college van burgemeester en wethouders niet te praten. De afspraak was een noodopvang voor maximaal een jaar met degelijke huisvesting, aldus het college. Het COA mocht daarom geen tenten plaatsen.

Eigen risico

De Emmer noodopvang komt op een terrein dat tot voor kort in gebruik was als landbouwgrond. In opdracht van het COA is al begonnen met het aanpassen van het perceel. ,,Grondvoorzieningen zijn grotendeels klaar, met het straatwerk is al begonnen’’, aldus Bouwmeester. De gemeente verleende onlangs de vergunning om er een noodopvang te vestigingen. Hier kunnen nog bezwaren tegen worden ingediend, maar het COA wacht deze periode niet af en gaat op eigen risico verder.

De vluchtelingen die in de Emmer noodvang een plek krijgen, komen uit landen als Syrië, Eritrea, Afghanistan, Iran en Iran. Ze zitten nu op andere Nederlandse locaties die gaan sluiten of komen uit Ter Apel. Bouwmeester verwacht dat eind mei alle 600 plekken in de Emmer noodopvang in gebruik zijn.

Nieuws

Meest gelezen

menu