Vierde plaquette onthuld bij oorlogsmonument Hoogeveen

Burgemeester Karel Loohuis (rechts) voor de onthulling van de vierde plaquette bij het oorlogsmonument in Hoogeveen. Eigen Foto

Bij het oorlogsmonument in Hoogeveen is zaterdag een vierde plaquette onthuld. Daarop staan de namen van twaalf mensen die in de Tweede wereldoorlog omkwamen.

Zij hadden allemaal banden met de gemeente Hoogeveen. De namen van twee in Indië gesneuvelde militairen zijn toegevoegd en evenals die van Johannes Post, die tijdens de oorlog in Nieuwlande woonde.

Ook mannen die in april 1945 samen met gedropte Franse parachutisten tegen de Duitsers vochten en bij Spier werden geëxecuteerd staan op de plaquette. Net als twee geallieerde militairen die stierven rond de bevrijding en banden hadden met Hoogeveen. Ook een KNIL-militair, vermoord door de Japanners, vanwege verzet werd opgenomen op de plaquette.

Veel tijd

Het kostte veel tijd om uit te zoeken welke namen op de plaquette moesten komen staan, aldus historicus en coördinator Albert Metselaar. Na de gemeentelijke herindeling is Hoogeveen groter geworden en de namen van gesneuvelden uit de toegevoegde dorpen horen ook op de plaquette thuis.

Zaterdag, op de dag dat Japan 75 jaar geleden capituleerde, onthulde burgemeester Karel Loohuis de vierde plaquette van het monument bij de begraafplaats aan de Zuiderweg. In verband met corona was een select gezelschap bij de onthulling aanwezig, onder andere nabestaanden en militaire genodigden. Zij legden bloemen bij het monument.

Melati

Burgemeester Karel Loohuis kreeg van Metselaar een melati, het symbool van respect, betrokkenheid en medeleven. Een bloem als algemeen symbool van de herdenking van de slachtoffers van Nederlands-Indië.Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu