Vijf argumenten vóór en vijf juist tegen sluiting gevangenis Veenhuizen

Gevangenis Norgerhaven heeft een ruime groene binnenplaats. Foto Archief DvhN

De Noorse gevangenen verlaten gevangenis Norgerhaven in Veenhuizen op 1 september. Minister Sander Dekker dubt wat hij met Norgerhaven moet: open houden of sluiten? We zetten de argumenten op een rijtje.

Voor open houden Norgerhaven:

 1. Dan blijven 250 banen in het Noorden overeind. In het regeerakkoord staat dat gevangenissen buiten de Randstad zoveel mogelijk moeten worden ontzien. Toenmalig staatssecretaris Fred Teeven beloofde Norgerhaven weer te vullen met Nederlandse gedetineerden als het contract met Noorwegen afliep.
   
 2. In het Noorden is voldoende gevangenispersoneel voor handen, in tegenstelling tot in het Westen waar een tekort aan bewaarders is.
   
 3. Het Noorden heeft de afgelopen jaren ruimschoots zijn bijdrage geleverd aan de bezuinigingen van de Dienst Justitiële Inrichtingen. De gevangenissen Groot Bankenbosch in Veenhuizen, De Grittenborgh in Hoogeveen en Blokhuispoort in Leeuwarden zijn gesloten.
   
 4. Gedetineerden mogen graag in Norgerhaven en zijn Veenhuizer ‘zusje’ Esserheem verblijven . Beide gevangenissen hebben een grote binnenplaats met gras en bomen en vanuit de celramen kijk je over het Drentse landschap. Gedetineerden riepen Esserheem vorig jaar uit tot beste gevangenis van Nederland.
   
 5. Veenhuizen is het enige gevangenisdorp in Nederland. De karakteristieke gebouwen en huizen herinneren aan deze geschiedenis en aan de werkkolonie van Weldagdigheid. Veenhuizen komt dit jaar vermoedelijk op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Als Norgerhaven sluit verdwijnt een belangrijk deel van de ziel uit het dorp.

Tegen open houden Norgerhaven:

 1. Nederland kampt met een groot overschot aan cellen en dat verandert de komende jaren hoogstwaarschijnlijk niet. Veel gevangenissen in het land staan deels leeg. Waarom zou je Norgerhaven dan open houden?
   
 2. Om Norgerhaven na 1 september te vullen moeten gedetineerden uit andere gevangenissen naar Veenhuizen verhuizen. In deze gevangenissen komen dan cellen leeg te staan en zouden dan moeten sluiten.
   
 3. Norgerhaven is een karakteristiek, maar oud gebouw uit begin 1900. Er zit veel onderhoud aan de gevangenis en dat kost geld. Elders in Nederland staan nieuwe gevangenissen, die deels leeg staan.
   
 4. Sluiting van gevangenissen staat bijna elke vijf jaar op de politieke agenda. En steeds staat Veenhuizen op de lijst van bedreigde bajessen. Personeel verkeert weer in onzekerheid en voert met directie en regionale politici actie richting Den Haag. Sluiting zou aan alle onzekerheid een einde maken . Niet dat het goed is voor het Noorden, maar het geeft wel duidelijkheid.
   
 5. Bij sluiting moet een nieuwe functie voor Norgerhaven worden gevonden. Dat zal niet meevallen. De plek op de Unesco-lijst kan creatieve ondernemers stimuleren er bijvoorbeeld een hotel te vestigen. Slapen in de cel van Willem Holleeder is toch bijzonder. Maar Norgerhaven ligt erg ver van de andere erfgoedpanden in het dorp.
Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu