Vijf grote Drentse musea kunnen elk 25.000 euro aan noodsteun vanwege coronacrisis verwachten; kleine musea vangen 1000 euro

Het C+B Museum in Grolloo. Foto: archief DvhN

Bijna vijftig kleine musea in Drenthe kunnen ieder een subsidie van 1000 euro van de provincie verwachten als tegemoetkoming in de extra kosten die zijn veroorzaakt door de coronacrisis. Voor vijf grote musea ligt 25.000 euro per museum klaar, mits Provinciale Staten daarmee akkoord gaat.

De selectie voor de 48 musea die hiervoor in aanmerking komen is gedaan op basis van advies van het Platform Drentse Musea. Het gaat bijvoorbeeld om het C+B Museum in Grolloo, Museum Thijnhof in Coevorden, Dorpsmuseum De Kluis in Eext en het Jan Kruis Museum in Orvelte.

Musea kampen met oudere vrijwilligers: ‘De moeilijkste kwestie’

Hoe de kleine musea zich gaan aanpassen aan de anderhalvemetersamenleving wordt de komende maanden uitgewerkt in een speciaal reglement. ,,Daarin staat ook vermeld hoe musea met het tekort vrijwilligers moeten omgaan”, zegt coördinator Iris Bierenbroodspot van het Platform Drentse Musea. ,,Wat betreft het coronaverhaal is dat wel de moeilijkste kwestie waarmee musea nu kampen. Veel vrijwilligers zijn de 70 gepasseerd en behoren tot de risicogroep. Wellicht is een campagne nodig om jongere vrijwilligers te trekken en hen daarbij eventueel ook een kleine vergoeding aan te bieden.”

Vijf grote musea krijgen 25.000 euro

Het Herinneringscentrum Kamp Westerbork in Hooghalen, het Nationaal Gevangenismuseum in Veenhuizen, het Hunebedcentrum in Borger, Museum de Buitenplaats in Eelde en Museum de Proefkolonie in Frederiksoord kunnen ieder 25.000 euro verwachten voor het opvangen van de gevolgen van de coronacrisis op de korte termijn.

Nieuws

menu