Vijf jaar voor poging doodslag op agenten

Vijf jaar voor poging doodslag op agenten. Tekening: Annet Zuurveen / Archief DvhN

Voor poging tot doodslag op agenten bij Exloo en Zuidlaren is een 30-jarige man in hoger beroep veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf.

Voor poging tot doodslag op agenten bij Exloo en Zuidlaren is een 30-jarige man in hoger beroep veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf.

Achtervolging
Tijdens een achtervolging met meerdere voertuigen door de politie vanaf de N34 bij Exloo tot aan Haren gaf de man uit Groningen een medeverdachte in een ander voertuig opdracht om een politiewagen van de weg te rijden. Dat leidde tot levensgevaarlijke situaties. De Groninger, die als hoofdverdachte wordt gezien, zat in de nacht van 17 oktober vorig jaar met een 30-jarige Veendammer in een bestelbus die was volgeladen met 80 kilo wiet.

Getapt
De wiet was gestolen bij een illegale hennepkwekerij in Nieuw-Weerdinge. Een 25-jarige Groninger zat in de auto op wacht. Zijn telefoon werd getapt in verband met een ander onderzoek. Zo kon achteraf worden vastgesteld dat hij tijdens de achtervolging vanuit de bestelbus telefonische instructies kreeg om de politiewagen van de weg te rammen. Dat er een grote hoeveelheid wiet in de bus lag, ontdekte de politie overigens pas na de aanhouding.

Leider
De jongste verdachte is in februari door de rechtbank in Assen veroordeeld tot drie jaar cel, (een jaar voorwaardelijk) en verplichte opname in een behandelkliniek. De Veendammer is 15 maanden (drie voorwaardelijk) opgelegd. De Groninger, die zes jaar kreeg, is in hoger beroep gegaan. Bij het gerechtshof in Leeuwarden is vijf jaar cel geëist tegen de man. Twee agenten, die bij de achtervolging betrokken waren, zijn voor het hof als getuige gehoord. Zij verklaren dat er twee verschillende momenten is geprobeerd om de agenten met hoge snelheid van de weg te rijden. Daarbij zijn volgens de politiemedewerkers levensbedreigende situaties ontstaan.

Het hof ziet geen aanleiding om van de strafeis van het Openbaar Ministerie af te wijken. Naar het oordeel van hof was de Groninger de leider van de groep. Hij wilde koste wat kost voorkomen dat de gestolen wiet in handen van de politie zou vallen. ,, Uit de gehele gang van zaken en op basis van het politieonderzoek is gebleken dat bij de diefstal sprake is geweest van planmatig handelen. Het is daarbij verdachte die in de telefoongesprekken kennelijk bepaalde hoe de buit dient te worden verdeeld. Verdachte heeft uit winstbejag, te weten de drang om de gestolen hennep veilig te stellen, samen met zijn mededader gepoogd de inzittenden van een politieauto van het leven te beroven. Dat er uiteindelijk geen doden zijn gevallen is geenszins te danken aan de rol die verdachte speelde.”

Nieuws

Meest gelezen

menu