Vijf jaar wachten op antwoord vragen aardbevingsdossier

Oud-Kamerlid Agnes Wolbert. Foto: Archief Corné Sparidaens

Agnes Wolbert uit Annen wacht al vijf jaar op antwoord op Kamervragen die ze namens de PvdA gesteld heeft. Niet dat ze er nog iets mee kan. Wolbert zit niet meer in de Tweede Kamer.

Wolbert stelde op 1 maart 2013 Kamervragen over de chemische industrie in Delfzijl, die niet bestand zou zijn tegen aardbevingen. Minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) maakte gebruik van de zogeheten ‘uitstel van beantwoording’, waarmee de termijn mag worden opgerekt naar zes weken. Nu, 1963 dagen later, heeft ze nog altijd geen antwoord.

Wolbert, inmiddels gestopt als Kamerlid, heeft geen herinnering meer aan de vraag, maar twijfelt er niet aan dat die nog openstaat. ,,Mijn ervaring is dat de administratie van de Kamer altijd fantastisch klopt."

Haar vraag werd in de administratie gevonden door de Universiteit Leiden, die onderzoek deed naar de beantwoordingsduur van Kamervragen. Die is de afgelopen 20 jaar toegenomen: van gemiddeld 30 dagen in 1995 naar 34 dagen in 2003, 2007 en 2015.

Extreem lang

Wolbert is niet de enige die extreem lang moet wachten. Zo vroeg VVD-Kamerlid Betty de Boer uit Groningen (inmiddels ook gestopt) de staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Haegen eind 2016 naar subsidie rond gaswassers. 607 dagen later heeft ze nog altijd geen antwoord. Ook vragen van PvdD-Kamerlid Lammert van Raan (291 dagen), Tunahan Kuzu (Denk, 165 dagen), Frank Futselaar (SP, 122 dagen) en Alexander Kops (PVV, 101 dagen) zijn nog altijd onbeantwoord.

Tussen 2007 en 2014 haalden maar liefst tien van de elf ministeries de beantwoordingstermijn gemiddeld niet. Reden voor Kamervoorzitter Khadija Arib om in 2016 de bewindslieden op te roepen zich te houden aan de termijn.

In totaal staan er 58 Kamervragen open, waarvan de termijn van drie weken (of de termijn van zes weken na een uitstelbericht) is verstreken. Dat lijkt relatief weinig, aangezien het afgelopen jaar 2532 schriftelijke vragen zijn gesteld. Maar volgens CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt bestaat er geen excuus. ,,Een bewindspersoon moet gewoon antwoorden, klaar." Hij noemt het ‘onzin’ dat een minister het veel te druk zou hebben met ‘al die Kamervragen’. ,,2500 Kamervragen in een jaar klinkt misschien veel, maar je hebt ook ongeveer 25 bewindslieden. Die krijgen dus gemiddeld zo’n honderd vragen per jaar, dat zijn er twee per week."

Succesvolle tactiek

Toch ligt de fout niet alleen bij de bewindspersonen, vindt Omtzigt. ,,Als je echt antwoord wilt, dan onderneem je actie." Er bestaan geen consequenties voor ministers in overtreding. ,,Je zult er dus zelf achteraan moeten." Omtzigt vindt dat niet meer dan logisch. ,,Je hebt ook een eigen verantwoordelijkheid als Kamerlid."

De CDA’er weet wel raad met ministers die het niet zo nauw nemen met de beantwoordingstermijn. ,,Na drie weken en een dag krijgt de minister of diens medewerker een berichtje van me: waar blijven de antwoorden op mijn Kamervragen?" Levert dat geen resultaat op, dan meldt hij de vragen aan voor het wekelijkse mondelinge vragenuur in de Tweede Kamer. Een succesvolle tactiek: ,,Als je dat op maandagavond doet, heb je vaak op dinsdagochtend de antwoorden in je postvakje. Voor vragen naar de Kamer komen, daar hebben ministers een bloedhekel aan."

Eigen verantwoordelijkheid

Omtzigt vermoedt dat de meesten op de lijst zelf nooit aan de bel hebben getrokken over hun vragen. ,,Ik heb meegemaakt dat een bewindspersoon de vraag zo ingewikkeld vond, dat die besloot geen antwoord te geven zolang het Kamerlid er niet naar vroeg. Daaruit komt opnieuw de eigen verantwoordelijkheid van de vragensteller naar voren."

De PvdA heeft uiteindelijk, via soortgelijke vragen van Kamerlid Henk Nijboer in 2015, een antwoord gekregen over de kwestie in Delfzijl. ,,Al had het kabinet de vragen van Wolbert natuurlijk gewoon direct netjes moeten beantwoorden", aldus Nijboer.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu