Vijf musea krijgen ton van Drenthe

Vijf grotere musea in Drenthe zijn vier jaar verzekerd van een provinciale subsidie. Het gaat om een ton per jaar. Dat staat in de nieuwe provinciale cultuurnota.

Vijf grotere musea in Drenthe zijn vier jaar verzekerd van een provinciale subsidie. Het gaat om een ton per jaar. Dat staat in de nieuwe provinciale cultuurnota.

Het Gevangenismuseum in Veenhuizen, het Hunebedmuseum in Borger, Herinneringscentrum Kamp Westerbork, museum De Buitenplaats in Eelde en het nieuwe museum Het Koloniecentrum in Frederiksoord zijn de komende jaren verzekerd van de vaste subsidie. ,,Dit geeft rust in de tent op financieel terrein bij deze musea en minder regeldruk. Zij kunnen zich richten op waar ze goed in zijn, mooie tentoonstellingen op poten zetten”, verklaart cultuurgedeputeerde Ard van der Tuuk.

De musea moesten voorheen elk jaar een subsidieverzoek indienen. ,,Nu kunnen ze vier jaar vooruit”, zegt Van der Tuuk. In het rijtje van vijf ontbreekt het Drents Museum in Assen. Dat heeft een status aparte. Dat komt omdat de panden en de collectie van dit museum eigendom van de provincie zijn. Het Drents Museum krijgt jaarlijks een bijdrage van een slordige 4,5 miljoen euro van de provincie.

Kleinere musea in Drenthe kregen de afgelopen jaren geen subsidie. De provincie wil voor hen een consulent aanstellen die kan helpen hun organisatie te verbeteren. ,,Bijvoorbeeld met het uitbouwen van een website”, legt Van der Tuuk uit.

Ook een aantal festivals is de komende vier jaar verzekerd van een vaste bijdrage van de provincie. Het gaat om het FestiValDerAa in Schipborg, het Bevrijdingsfestival Drenthe in Assen, het Internationaal Filmfestival Assen, het Peter de Grote Festival (kamerconcerten in Drenthe), Puppet International in Meppel en Zomerzinnen (diverse locaties in Drenthe). De subsidies aan deze festivals wordt niet verhoogd, maar nieuw is dat de bedragen vier jaar lang vast staan. ,,Ze hebben de afgelopen jaren bewezen betrouwbare partners te zijn”, aldus de gedeputeerde.

Organisatoren van andere culturele evenementen in Drenthe kunnen net als voorgaande jaren een subsidie blijven aanvragen. ,,Daar verandert in feite niets aan”, stelt Van der Tuuk. Zo kunnen bijvoorbeeld het Axisfestival en Art Explosion in Assen op een bijdrage van de provincie rekenen. ,,We hebben al overleg gevoerd met de organisatoren.”

Nieuws

Meest gelezen

menu