Vijf verdachten Meppeler drugsbende zitten nog vast

FOTO ANP ANP

In het onderzoek naar internationale drugshandel door een criminele organisatie uit Meppel zitten nog vijf verdachten vast.

De mannen worden verdacht van harddrugs- en wapenhandel en witwassen. Ze verschijnen dinsdag in de rechtbank in Assen voor een formele zitting.

Tijdens een onderzoek dat de politie in 2014 startte, werd ontdekt dat een criminele bende uit Meppel de import voorbereidde van een partij van 400 kilo cocaïne uit Zuid-Amerika. In het onderzoek is volgens de officier van justitie vastgesteld dat 60 kilo coke was geïmporteerd via de haven van Antwerpen in november 2014 en maart 2015. De leden wilden de drugs in Noord-Nederland verhandelen. Ook organiseerde de groepering export van coke naar Duitsland en Zweden en werden vuurwapens geïmporteerd.

Negen aanhoudingen
Tussen september en november vorig jaar hield de politie negen mannen aan die betrokken zouden zijn bij de criminele organisatie. Vijf van hen zitten nog vast: drie Meppelers (26, 31 en 32 jaar), een 52-jarige man uit Almere en een 42-jarige man uit Dronten.

Een 32-jarige man uit Meppel en een 23-jarige vrouw uit Meppel blijven verdachte, maar zitten niet meer vast. Twee mannen uit Zuidwolde zijn na hun verhoor vrijgelaten en worden niet langer verdacht.

Tussenhandel
Ook twee mannen van 32 en 34 jaar uit Emmen zitten nog vast. Zij zijn opgepakt omdat ze tussenhandelaren van drugs zouden zijn. De politie verwacht mogelijk nog meer verdachten van tussenhandel op te pakken.

Voorlopige hechtenis
De inhoudelijke behandeling van de strafzaak is waarschijnlijk in oktober. Over de voorlopige hechtenis van de vijf mannen neemt de rechtbank woensdag een beslissing. 

Nieuws

Meest gelezen

menu